To je država! Španija objavila rat ''Ultrasima''!

Nadležni zvaničnici predložili su radikalne mere u borbi sa nasiljem na sportskim manifestacijima. "Zavetovali smo se da ćemo isterati ultrase iz fudbala", poručeno je.

Fudbal 01.12.2014 | 17:45
To je država! Španija objavila rat ''Ultrasima''!

Smrt navijača Deportivo La Korunje u brutalnom sukobu sa pristalicama Atletiko Madrida podstakla je špansku državnu na hitne poteze.

Dan posle tragedije, prebijanja navijača na smrt i bacanja njegovog beživotnog tela u reku, poslata je jasna poruka da će organizovano navijanje uskoro biti ukinuto. Migel Kardenal, prvi čovek Sportskog saveta, automnog tela koje radi u okviru Vlade Španije, najavio je ekstremne mere, koje je predložila i UEFA.

"Predložili smo zatvaranje tribina na kojima su smešteni ultrasi, a isti predlog iznela je i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA)", rekao je on u ponedeljak, posle sastanka u Madridu.

Prema njegovim rečima, akcija policije i nadležnih organa biće brza.

"Postoji jasna volja da se grupe ultrasa koji bodre fudbalske timove izbace iz sporta i okruženja. Posvećeni smo tome i odredićemo i konačan datum do kada će to morati da bude urađeno. Napravićemo listu grupa ultrasa, na osnovu koje ćemo je izbaciti iz fudbala. Oni koji sarađuju sa najradikalnijiim navijačima biće kažnjeni ekstremno žestoko", dodao je on.

Izveštaji sa njegove konferencije za novinare su prva vest u svim španskim medijima. Otkrio je i detalje policijske istrage smrti navijača Deportiva. Potvrdio je da se ona sprovodi po hitnom postupku.

Utvrđeno je da, od 21 privedenog navijača zbog kobne tuče, 12 navija za Deportivo (grupa "Riazor Blues"), šest za Atletiko Madrid ("Frente Atletico"), dva za Rajo Valjekano ("Bukanero") i jedan za Alkorkon ("Alkorkon"). Zaplenjeni su m noževi, baklje, cevi, tvrdi predmeti od aluminijuma...

Utvrđeno je da su navijači Deportiva iznajmili autobus za dolazak u Madrid, na podnevnu utakmicu. Od kretanja na put svesno su pokušavali da izbegnu kontrolu i nadzor policije. Koristili su bar jedno vozilo kao "izvidnicu", koje je upozoravalo na prisustvo pripadnika unutrašnjih poslova.

Deo karata za utakmicu kupili su "zaobilaznim kanalom distribucije", koji bi tek trebalo da bude otkriven. Nabavili su bar 30 karata

Istražitelji su otkrili da su navijači iz La Korunje došli u posed trideset karata. Uprkos tome, potvrđeno je da ništa nije nagoveštavalo onako krvav sukob. "Nije bilo navijačkih sukoba u poslednjih šest godina. Nijedan element rizika nije nagovešten, ni na društvenim mrežama, ni bilo gde", rečeno je na konferenciji.

Ipak, tuča se dogodila i tragedija je usledila. Po svemu sudeći, ubistvo navijača Deportiva moglo bi da izazove velike promene na španskim stadionima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

01.12.2014 17:00

Tako treba da se desi i kod nas.(EKSYU)

ODGOVORITE