Серија А: Коначно славље Милана, тријумф Роме над Интером!

После четири ремија и пораза, Милан је забележио прву победу у Серији А после 19. октобра, али биће говора о сусрету са Удинезеом на "Сан Сиру". После фантастичне завршнице на Јувентус - Торино, вече у калчу завршено је прелепом утакмицом на "Олимпику": Рома - Интер 4:2, као некад. Мајстор је решио сјајан "Дерби дела Моле", у ком је Торино (на нестваран начин) постигао први гол после 12 година и 4.662 дана.

Фудбал 01.12.2014 | 13:15
Серија А: Коначно славље Милана, тријумф Роме над Интером!

Први пут од 19. октобра, односно после пет кола Серије А, фудбалери Милана успели су некога да победе!

"Росонери" су у утакмици 13. кола Серије А, на "Сан Сиру", победили Удинезе у контроверзном мечу, који је судио Паоло Валери - 2:0 (0:0).
Валери је прво у 17. минуту поништио водећи гол домаћег тима, када је дефанзивац Адил Рами послао главом лопту преко замишљене гол-линије, али је судијска петорка "признала" одбрану Орестиса Карнезиса.

Оно што је узео Милану, Валери је са колегама вратио у 62. минуту, када је досудио најстрожу казну за "росонере" и искључио Андреу Домиција у истом минуту. Домици јесте повлачио Кеисуке Хонду пред Карнезисом, али је и Хонда лопту примио - руком.

Са беле тачке, упркос протестима "зебрета", Жереми Менез био је сигуран и постигао други гол у два кола, после оног прелепог у "Дербију дела Мадонина" са Интером (1:1), пре седам дана.

У наставку утакмице, Валери је искључио и Мајкла Есијена због ударања противника у пределу лица и потом "овере" гурањем с леђа, што је везисту Милана послало у стање неверице (погледати снимак).

Тек када је Милан изједначио по броју играча на терену, "пао" је и други гол, а код њега није било ничег спорног, напротив... Менез је после фантастичног соло продора постигао трећи гол у седам дана и донео прву победу Милану, после серије од четири ремија и пораза у Серији А (Фиорентина, Каљари, Палермо, Сампдорија, Интер).

Тренер "росонера" Филипо Инзаги, свестан да нема нападача који може да постигне гол, определио се за поставу без стандардног центарфора, навалу су чинили Менез, Стефан Ел Шарави и Хонда и, то му се, вратило победом док су Фернандо Торес, Ђампаоло Пацини и Мбаје Нијанг меч посматрали са стране.

Фиорентина је декласирала Каљари на Сардинији, резултатом 0:4, а први гол после паузе од 259 дана постигао је капитен Виоле, Марио Гомез. Нападачу, који пролази кроз агонију с повредама од преласка из Бајерна у Фиорентину, пао је камен са срца у утакмици коју је с два гола обележио Матијас Фернандез.

Чилеанац је довео "љубичасте" у вођство од 0:2, а потом је све било лакше...

Често оспоравани и вређани Алесандро Матри, нарочито у периоду када је покушавао головима да се наметне у Јувентусу и Милану, пронашао је себе у Ђенови, коју је с шест голова ове јесени попео (бар привремено) на место које води у Лигу шампиона!

Ђенова је забележила најубедљивију победу ван "Марасија" још од 2011. године, било је 0:3 у Ћезени, а Матри је постигао шести гол, један више него што је био његов учинак током целе прошле сезоне. Занимљиво, Ђенова је у првих 10 минута игре постизала само два гола по сезони током претходних седам година, а овог пута два гола на једној утакмици - Матри у 4. и Антоњели у 7. минуту.

Серија А данас?

Фантазија! Као некад...

Почело је голеадама Фиорентине и Ђенове, спорним моментима на Милан - Удинезе (без тога не може у Италији), настављено невероватном завршницом дербија Јувентус - Торино, а завршено прелепом утакмицом у Риму:

Рома - Интер 4:2 (1:1), у утакмици у којој су "неразури" два пута стизали вођство "вучице", али им је онда пресудио Миралем Пјанић с два гола, од којих је други ремек дело из слободњака.

Ипак, потез утакмице остаје онај из 47. минута када је Хозе Холевас постигао гол каријере, за сада и тако "одговорио" Бруну Пересу из Торина и Андреи Пирлу из Јувентуса.

Рома је после "ватромета", који је пред крај са трибина посматрао нови тренер Интера, Роберто Манћини, задржала три бода заостатка за Јувентусом, а могло је да буде и мање да је Торино издржао само још који секунд.

Здравко Кузмановић, који је одиграо све три утакмице од повратка Манћинија у клуб (Милан 1:1, Дњепар 2:1, Рома 2:4), био је кључан играч у маневру, док је Адем Љајић био веома опасан и расположен пред голом Интера, сјајно се допуњавао са Жервињом и отварао простор за играче који су долазили из другог плана.

Рома је све време била конкретнији и опаснији састав, прва је долазила до вођства, али је све време деловало да може и да прими гол, пре свега због лоше игре штоперског тандема Манолас-Асотри.

Међутим, гол Пјанића за 3:2 у 60. минуту, само три минута након што је бивши Романиста Пабло Освалдо дао гол за 2:2 и почео да провоцира некад "своје" навијаче, убио је отпор Интера.

Манћини је покушао изменама, али је искључен непосредно после Пјанићевог гола за треће вођство, јер је сматрао да му је претходио фаул над једним играчем Интера.

Рома је наставила да прати Јуве, а Интер? Он је у доњем делу табеле, између осталих, и иза Сасуола...

Навијачи и играчи Торина, покисли до голе коже као и њихови архинепријатељи из Јувентуса, бројали су секунде до великог славља - боду на стадиону највећег ривала и прослави првог гола који је њихов клуб постигао у "Дербију дела Моле" после 4.662 дана, односно 12 година.

Међутим...

У последњој секунди утакмице, буквално, на истеку 93. минута игре, један од највећих мајстора који су играли фудбал, Андреа Пирло, подсетио нас је да у бурету Серије А и даље има мало барута. Влажног, али има га...

Голчином маестра: Јувентус - Торино 2:1 у утакмици 13. кола Серије А, после чега је уследио делиријум међу "бјанконерима".

Био је то Пирлов други гол ове сезоне у лиги, након што је првих пет кола пропустио због повреде.

Пре тога, при вођству Јувентуса од 1:0 (Артуро Видал са пенала, из два покушаја, у 15. минут), 24-годишњи Бразилац Бруно Перес, којег је Торино летос платио Сантосу 2,2 милиона евра, постигао је невероватан гол, тако што је узео лопту у свом шеснаестерцу и, само пар секунди касније, на другој страни фантастичним ударцем савладао Марка Сторарија.

Био је то први гол који је Торино дао у мечевима са Јувентусом од 2002. године. У тој сезони, у којој је Торо испао, било је 3:3, па 2:2, а на следећи дерби чекало се до сезона 2007/08 и 2008/09, после којих је Торино поново боравио у Серији Б, па се вратио 2012. године и постао веома стабилан учесник елитног ранга такмичења.

Пирлов гол добија на тежини из два разлога:

а) Био је то његов први шут у оквир гола на сусрету;


б) Јуве је тада имао десеторицу играча на терену.

Нешто раније, Стефан Лихштајнер постигао је трећи играч у екипи Масимилијана Алегрија који је искључен ове сезоне и само их Милан има више (4). Уједно, био је то осми црвени картон у последњих десет мечева Торина и Јувентуса.

Последњу победу над трофејнијим ривалом, Торино је забележио пре 19 година, 1995, а ова "ласт минуте" победа била је 25. узастопна Јувентуса на његовој "Арени".

РЕЗУЛТАТИ 13. КОЛА:

Милан - Удинезе 2:0 (0:0)
/Менез пен 65, 75/

Каљари - Фиорентина 0:3 (0:1)
/Фернандез 17, 55, Гомез 69, Куадрадо 74/

Ћезена - Ђенова 0:3 (0:3)
/Матри 4, Антоњели 7, Волта аг 43/

Емполи - Аталанта 0:0

Палермо - Парма 2:1 (1:1)
/Дибала 36, Барето 73 - Паладино 40/

Јувентус - Торино 2:1 (1:1)
/Видал пен 15, Пирло 90+3 - Перес 22/

Рома - Интер 4:2 (1:1)
/Жервињо 21, Холевас 47, Пјанић 60, 90+2 - Ранокија 36, Освалдо 57/

У суботу:

Сасуоло - Верона 2:1 (0:1)
/Сансоне 50, Тајдер 77 - Морас 7/

Кјево - Лацио 0:0

У понедељак:

Сампдорија - Наполи (21.00)

ТАБЕЛА: Јувентус 34, Рома 31, Ђенова 23, Наполи (-1) 22, Сампдорија (-1) 21, Милан 21, Лацио 20, Фиорентина 19, Удинезе 18, Сасуоло 18, Интер 17, Палермо 17, Верона 14, Емполи 14, Торино 12, Каљари 11, Аталанта 11, Кјево 10, Ћезена 8, Парма 6.

Коментари / 0

Оставите коментар