Serija A: Konačno slavlje Milana, trijumf Rome nad Interom!

Posle četiri remija i poraza, Milan je zabeležio prvu pobedu u Seriji A posle 19. oktobra, ali biće govora o susretu sa Udinezeom na "San Siru". Posle fantastične završnice na Juventus - Torino, veče u kalču završeno je prelepom utakmicom na "Olimpiku": Roma - Inter 4:2, kao nekad. Majstor je rešio sjajan "Derbi dela Mole", u kom je Torino (na nestvaran način) postigao prvi gol posle 12 godina i 4.662 dana.

Fudbal 01.12.2014 | 13:15
Serija A: Konačno slavlje Milana, trijumf Rome nad Interom!

Prvi put od 19. oktobra, odnosno posle pet kola Serije A, fudbaleri Milana uspeli su nekoga da pobede!

"Rosoneri" su u utakmici 13. kola Serije A, na "San Siru", pobedili Udineze u kontroverznom meču, koji je sudio Paolo Valeri - 2:0 (0:0).
Valeri je prvo u 17. minutu poništio vodeći gol domaćeg tima, kada je defanzivac Adil Rami poslao glavom loptu preko zamišljene gol-linije, ali je sudijska petorka "priznala" odbranu Orestisa Karnezisa.

Ono što je uzeo Milanu, Valeri je sa kolegama vratio u 62. minutu, kada je dosudio najstrožu kaznu za "rosonere" i isključio Andreu Domicija u istom minutu. Domici jeste povlačio Keisuke Hondu pred Karnezisom, ali je i Honda loptu primio - rukom.

Sa bele tačke, uprkos protestima "zebreta", Žeremi Menez bio je siguran i postigao drugi gol u dva kola, posle onog prelepog u "Derbiju dela Madonina" sa Interom (1:1), pre sedam dana.

U nastavku utakmice, Valeri je isključio i Majkla Esijena zbog udaranja protivnika u predelu lica i potom "overe" guranjem s leđa, što je vezistu Milana poslalo u stanje neverice (pogledati snimak).

Tek kada je Milan izjednačio po broju igrača na terenu, "pao" je i drugi gol, a kod njega nije bilo ničeg spornog, naprotiv... Menez je posle fantastičnog solo prodora postigao treći gol u sedam dana i doneo prvu pobedu Milanu, posle serije od četiri remija i poraza u Seriji A (Fiorentina, Kaljari, Palermo, Sampdorija, Inter).

Trener "rosonera" Filipo Inzagi, svestan da nema napadača koji može da postigne gol, opredelio se za postavu bez standardnog centarfora, navalu su činili Menez, Stefan El Šaravi i Honda i, to mu se, vratilo pobedom dok su Fernando Tores, Đampaolo Pacini i Mbaje Nijang meč posmatrali sa strane.

Fiorentina je deklasirala Kaljari na Sardiniji, rezultatom 0:4, a prvi gol posle pauze od 259 dana postigao je kapiten Viole, Mario Gomez. Napadaču, koji prolazi kroz agoniju s povredama od prelaska iz Bajerna u Fiorentinu, pao je kamen sa srca u utakmici koju je s dva gola obeležio Matijas Fernandez.

Čileanac je doveo "ljubičaste" u vođstvo od 0:2, a potom je sve bilo lakše...

Često osporavani i vređani Alesandro Matri, naročito u periodu kada je pokušavao golovima da se nametne u Juventusu i Milanu, pronašao je sebe u Đenovi, koju je s šest golova ove jeseni popeo (bar privremeno) na mesto koje vodi u Ligu šampiona!

Đenova je zabeležila najubedljiviju pobedu van "Marasija" još od 2011. godine, bilo je 0:3 u Ćezeni, a Matri je postigao šesti gol, jedan više nego što je bio njegov učinak tokom cele prošle sezone. Zanimljivo, Đenova je u prvih 10 minuta igre postizala samo dva gola po sezoni tokom prethodnih sedam godina, a ovog puta dva gola na jednoj utakmici - Matri u 4. i Antonjeli u 7. minutu.

Serija A danas?

Fantazija! Kao nekad...

Počelo je goleadama Fiorentine i Đenove, spornim momentima na Milan - Udineze (bez toga ne može u Italiji), nastavljeno neverovatnom završnicom derbija Juventus - Torino, a završeno prelepom utakmicom u Rimu:

Roma - Inter 4:2 (1:1), u utakmici u kojoj su "nerazuri" dva puta stizali vođstvo "vučice", ali im je onda presudio Miralem Pjanić s dva gola, od kojih je drugi remek delo iz slobodnjaka.

Ipak, potez utakmice ostaje onaj iz 47. minuta kada je Hoze Holevas postigao gol karijere, za sada i tako "odgovorio" Brunu Peresu iz Torina i Andrei Pirlu iz Juventusa.

Roma je posle "vatrometa", koji je pred kraj sa tribina posmatrao novi trener Intera, Roberto Manćini, zadržala tri boda zaostatka za Juventusom, a moglo je da bude i manje da je Torino izdržao samo još koji sekund.

Zdravko Kuzmanović, koji je odigrao sve tri utakmice od povratka Manćinija u klub (Milan 1:1, Dnjepar 2:1, Roma 2:4), bio je ključan igrač u manevru, dok je Adem Ljajić bio veoma opasan i raspoložen pred golom Intera, sjajno se dopunjavao sa Žervinjom i otvarao prostor za igrače koji su dolazili iz drugog plana.

Roma je sve vreme bila konkretniji i opasniji sastav, prva je dolazila do vođstva, ali je sve vreme delovalo da može i da primi gol, pre svega zbog loše igre štoperskog tandema Manolas-Asotri.

Međutim, gol Pjanića za 3:2 u 60. minutu, samo tri minuta nakon što je bivši Romanista Pablo Osvaldo dao gol za 2:2 i počeo da provocira nekad "svoje" navijače, ubio je otpor Intera.

Manćini je pokušao izmenama, ali je isključen neposredno posle Pjanićevog gola za treće vođstvo, jer je smatrao da mu je prethodio faul nad jednim igračem Intera.

Roma je nastavila da prati Juve, a Inter? On je u donjem delu tabele, između ostalih, i iza Sasuola...

Navijači i igrači Torina, pokisli do gole kože kao i njihovi arhineprijatelji iz Juventusa, brojali su sekunde do velikog slavlja - bodu na stadionu najvećeg rivala i proslavi prvog gola koji je njihov klub postigao u "Derbiju dela Mole" posle 4.662 dana, odnosno 12 godina.

Međutim...

U poslednjoj sekundi utakmice, bukvalno, na isteku 93. minuta igre, jedan od najvećih majstora koji su igrali fudbal, Andrea Pirlo, podsetio nas je da u buretu Serije A i dalje ima malo baruta. Vlažnog, ali ima ga...

Golčinom maestra: Juventus - Torino 2:1 u utakmici 13. kola Serije A, posle čega je usledio delirijum među "bjankonerima".

Bio je to Pirlov drugi gol ove sezone u ligi, nakon što je prvih pet kola propustio zbog povrede.

Pre toga, pri vođstvu Juventusa od 1:0 (Arturo Vidal sa penala, iz dva pokušaja, u 15. minut), 24-godišnji Brazilac Bruno Peres, kojeg je Torino letos platio Santosu 2,2 miliona evra, postigao je neverovatan gol, tako što je uzeo loptu u svom šesnaestercu i, samo par sekundi kasnije, na drugoj strani fantastičnim udarcem savladao Marka Storarija.

Bio je to prvi gol koji je Torino dao u mečevima sa Juventusom od 2002. godine. U toj sezoni, u kojoj je Toro ispao, bilo je 3:3, pa 2:2, a na sledeći derbi čekalo se do sezona 2007/08 i 2008/09, posle kojih je Torino ponovo boravio u Seriji B, pa se vratio 2012. godine i postao veoma stabilan učesnik elitnog ranga takmičenja.

Pirlov gol dobija na težini iz dva razloga:

a) Bio je to njegov prvi šut u okvir gola na susretu;


b) Juve je tada imao desetoricu igrača na terenu.

Nešto ranije, Stefan Lihštajner postigao je treći igrač u ekipi Masimilijana Alegrija koji je isključen ove sezone i samo ih Milan ima više (4). Ujedno, bio je to osmi crveni karton u poslednjih deset mečeva Torina i Juventusa.

Poslednju pobedu nad trofejnijim rivalom, Torino je zabeležio pre 19 godina, 1995, a ova "last minute" pobeda bila je 25. uzastopna Juventusa na njegovoj "Areni".

REZULTATI 13. KOLA:

Milan - Udineze 2:0 (0:0)
/Menez pen 65, 75/

Kaljari - Fiorentina 0:3 (0:1)
/Fernandez 17, 55, Gomez 69, Kuadrado 74/

Ćezena - Đenova 0:3 (0:3)
/Matri 4, Antonjeli 7, Volta ag 43/

Empoli - Atalanta 0:0

Palermo - Parma 2:1 (1:1)
/Dibala 36, Bareto 73 - Paladino 40/

Juventus - Torino 2:1 (1:1)
/Vidal pen 15, Pirlo 90+3 - Peres 22/

Roma - Inter 4:2 (1:1)
/Žervinjo 21, Holevas 47, Pjanić 60, 90+2 - Ranokija 36, Osvaldo 57/

U subotu:

Sasuolo - Verona 2:1 (0:1)
/Sansone 50, Tajder 77 - Moras 7/

Kjevo - Lacio 0:0

U ponedeljak:

Sampdorija - Napoli (21.00)

TABELA: Juventus 34, Roma 31, Đenova 23, Napoli (-1) 22, Sampdorija (-1) 21, Milan 21, Lacio 20, Fiorentina 19, Udineze 18, Sasuolo 18, Inter 17, Palermo 17, Verona 14, Empoli 14, Torino 12, Kaljari 11, Atalanta 11, Kjevo 10, Ćezena 8, Parma 6.

Komentari / 0

Ostavite komentar