Тешки и неразумљиви уџбеници

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је ће бити отклоњени проблеми у вези са појединим школским уџбеницима, који су "тешки" и написани језиком који је неразумљив ученицима.

Република Српска 01.12.2014 | 11:30
Тешки и неразумљиви уџбеници

"Констатовали смо да су наставне јединице у нашим уџбеницима преобимне, да у неким имамо и материјалних грешака, а честа је и пракса да су уџбеници писани непримјереним језиком за ученике", навео је Мутабџија.

Он је за "Независне новине" рекао да је наставни план и програм подложан честим измјенама и допунама које прате потребе нових достигнућа у области науке, технологије, културе и умјетности.

Мутабџија је најавио да ће услиједити интензивнија едукација наставника и професора, те да ће кроз контроле бити учињено да наставници и њихов рад буду далеко одговорнији.

Он је додао да Министарство просвјете и културе ради на анализи наставних програма и уџбеника који су у употреби у Републици Српској мимо званичног наставног плана и програма.

"Имамо ситуацију да се, на примјер, у Српској у школама које раде по бошњачком плану и програму користи много више уџбеника аутора из Федерације БиХ /ФБиХ/ него што је то случај са уџбеницима наших аутора у ФБиХ", истакао је Мутабџија.

Говорећи о ученицима бошњачке националности који су прошле године одбијали да наставу похађају у Основној школи "Свети Сава" у Врбањцима, код Котор Вароша, ресорни министар је рекао да је Основна школа "Свети Сава" запримила од Основне школе "1. март" из Јелаха захтјев за издавање преводница за 79 ученика из подручног одјељења Врбањци.

"Школа је издала преводнице за наведене ученике, што значи да они нису више ученици те школе и да не припадају више образовном систему Српске", појаснио је Мутабџија и додао да ће Министарство, уколико буде потребно, понудити рјешење, али да оно мора бити једнообразно за дјецу бошњачке и хрватске националности која се школују у Српској и за дјецу српске националности која се школују у ФБиХ.

Мутабџија је навео да је у току израда правилника о оснивању, почетку рада и престанку рада основних школа, којим ће бити регулисана питања отварања и затварања школа и подручних одјељења.

Он је најавио и наставак модернизације наставног плана и програма у средњем образовању, прије свега, за занимање техничар за обраду дрвета у струци шумарство и обрада дрвета, с циљем повећања фонда часова практичне наставе, а на захтјев тржишта рада.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

веља

01.12.2014 14:06

Вјероватно да нису ни видјели, а ни процитали, (струцњаци,министри....)људи како су они то замрсили, па то је за оскара! Основци тегле силне књиге По три за један предмет страсно, њихова торба је много теза од средњосколске! Контролни питања море, па неки бодови, цуда морска! Пет питања и здраво! А екскурзије отимање пара цуј 400 КМ па страсно, нема неколико понуда, једна и то је то! Роман да се написе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

01.12.2014 18:01

Када два кретена спавају не може се родити Анштајн

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

02.12.2014 19:44

са својим коментаром показао си вец свој ниво интелигенције. По твоме би било најбоље да и неиду у сколу.

ОДГОВОРИТЕ