Teški i nerazumljivi udžbenici

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je će biti otklonjeni problemi u vezi sa pojedinim školskim udžbenicima, koji su "teški" i napisani jezikom koji je nerazumljiv učenicima.

Republika Srpska 01.12.2014 | 11:30
Teški i nerazumljivi udžbenici

"Konstatovali smo da su nastavne jedinice u našim udžbenicima preobimne, da u nekim imamo i materijalnih grešaka, a česta je i praksa da su udžbenici pisani neprimjerenim jezikom za učenike", naveo je Mutabdžija.

On je za "Nezavisne novine" rekao da je nastavni plan i program podložan čestim izmjenama i dopunama koje prate potrebe novih dostignuća u oblasti nauke, tehnologije, kulture i umjetnosti.

Mutabdžija je najavio da će uslijediti intenzivnija edukacija nastavnika i profesora, te da će kroz kontrole biti učinjeno da nastavnici i njihov rad budu daleko odgovorniji.

On je dodao da Ministarstvo prosvjete i kulture radi na analizi nastavnih programa i udžbenika koji su u upotrebi u Republici Srpskoj mimo zvaničnog nastavnog plana i programa.

"Imamo situaciju da se, na primjer, u Srpskoj u školama koje rade po bošnjačkom planu i programu koristi mnogo više udžbenika autora iz Federacije BiH /FBiH/ nego što je to slučaj sa udžbenicima naših autora u FBiH", istakao je Mutabdžija.

Govoreći o učenicima bošnjačke nacionalnosti koji su prošle godine odbijali da nastavu pohađaju u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, kod Kotor Varoša, resorni ministar je rekao da je Osnovna škola "Sveti Sava" zaprimila od Osnovne škole "1. mart" iz Jelaha zahtjev za izdavanje prevodnica za 79 učenika iz područnog odjeljenja Vrbanjci.

"Škola je izdala prevodnice za navedene učenike, što znači da oni nisu više učenici te škole i da ne pripadaju više obrazovnom sistemu Srpske", pojasnio je Mutabdžija i dodao da će Ministarstvo, ukoliko bude potrebno, ponuditi rješenje, ali da ono mora biti jednoobrazno za djecu bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja se školuju u Srpskoj i za djecu srpske nacionalnosti koja se školuju u FBiH.

Mutabdžija je naveo da je u toku izrada pravilnika o osnivanju, početku rada i prestanku rada osnovnih škola, kojim će biti regulisana pitanja otvaranja i zatvaranja škola i područnih odjeljenja.

On je najavio i nastavak modernizacije nastavnog plana i programa u srednjem obrazovanju, prije svega, za zanimanje tehničar za obradu drveta u struci šumarstvo i obrada drveta, s ciljem povećanja fonda časova praktične nastave, a na zahtjev tržišta rada.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

velja

01.12.2014 14:06

Vjerovatno da nisu ni vidjeli, a ni procitali, (strucnjaci,ministri....)ljudi kako su oni to zamrsili, pa to je za oskara! Osnovci tegle silne knjige Po tri za jedan predmet strasno, njihova torba je mnogo teza od srednjoskolske! Kontrolni pitanja more, pa neki bodovi, cuda morska! Pet pitanja i zdravo! A ekskurzije otimanje para cuj 400 KM pa strasno, nema nekoliko ponuda, jedna i to je to! Roman da se napise.

ODGOVORITE
Name

профа

01.12.2014 18:01

Када два кретена спавају не може се родити Анштајн

ODGOVORITE
Name

velja

02.12.2014 19:44

sa svojim komentarom pokazao si vec svoj nivo inteligencije. Po tvome bi bilo najbolje da i neidu u skolu.

ODGOVORITE