Осигурање имовине још “на дугом штапу”

Број осигураних домаћинстава у Републици Српској, нажалост, броји се стотинама полиса, што је недовољно, посебно ако се имају у виду све чешће елементарне непогоде које погађају ове просторе у посљедње вријеме.

Република Српска 01.12.2014 | 08:08
Осигурање имовине још “на дугом штапу”

Из тог разлога, представници надлежних институција и невладиног сектора сматрају да је ову област потребно законски уредити, како би лакше премостили огромну штету које домаћинства, али и привреда трпе због временских неприлика.

Тако је у Републици Српској покренута иницијатива за доношење закона о обавезном осигурању имовине, од стране Центра за унапређење тржишта осигурања и финансијских услуга (ЦОФУС) и Агенције за осигурање Републике Српске, и у том случају ријеч је о првој институционализованој иницијативи.

Међутим, та иницијатива, која је упућена Влади Републике Српске, још тапка у мјесту, јер, како истичу надлежне институције, захтијева темељну анализу низа фактора, тако да је доношење овог закона још "на дугом штапу".

Наиме, суштина иницијативе огледа се у томе да се осигура имовина физичких и правних лица, укључујући и имовину јавних предузећа, првенствено од основних пожарних ризика - пожар, експлозија, удар грома, олуја, град, удар властитог моторног возила и покретне радне машине, манифестације и демонстрације, пад и удар летјелице, уз додатно осигурање од ризика поплаве, бујице и високе воде.

Основне карактеристике иницијативе огледају се у томе да се осигурање некретнине врши приликом плаћања пореза на некретнину, на први ризик, на унапријед одређену или дефинисану суму осигурања, те од стране осигуравајућих кућа које послују на подручју РС и БиХ, а које ће задовољити додатно законом прописане услове.

Дарко Ступар, предсједник Управе ЦОФУС-а, рекао је да се обавезним осигурањем имовине истовремено врши развој тржишта осигурања и преусмјерава ризик са појединца на осигуравајуће компаније. Поред тога, објаснио је он, ризик се преусмјерава инидиректно и са државе, која се послије катастрофалних поплава нашла у улози осигуравајућих компанија.

"Један од значајнијих услова који би се поставио пред осигуравајуће куће јесте висина уложених средстава за покриће техничких резерви у обвезнице РС, а уједно би морале испуњавати и друге позитивне показатеље, који ће бити дефинисани од предлагача закона", рекао је Ступар. Он је додао да би на овај начин 588.241 стамбена јединица, колико их је пописано у прошлогодишњем попису, била осигурана од посљедица катастрофалних природних непогода, каква је и сама поплава која је погодила нашу земљу.

Штета која настаје по овом осигурању, како је навео, пријављује се било којој од осигуравајућих кућа које учествују у складу са законском регулативом и притом кућа којој је пријављена штета врши и исплату исте.

"Наплата штете се врши регресним захтјевом од куће која је обрачунала и исплатила штету. Уколико би годишња премија износила до 40 КМ (сума осигурања 30.000 КМ, на први ризик), на годишњем нивоу укупно прикупљена премија би досегнула износ од преко 20 милиона марака, што би уједно био значајан инвестициони потенцијал осигуравајућих кућа кроз улагање средстава за покриће техничких резерви, која се даље могу релоцирати у обвезнице РС, које би биле развојног карактера", казао је он.

Према његовим ријечима, кроз ову иницијативу, упућену Министарству финансија Републике Српске, назначена је спремност да се формира тим који ће разрадити све сегменте закона, те дефинисати рокове за спровођење закона. Он је с тим у вези напоменуо да слична законска рјешења постоје у земљама нашег ближег или даљег окружења.

Ступар је нагласио да се свијест код грађана дефинитивно мора подизати када је у питању осигурање имовине, али да се мора и више институционално дјеловати, наглашавајући да се број осигураних домаћинстава у Републици Српској броји стотинама полиса.

У Министарству финансија кажу да поднесена иницијатива захтијева комплексну и темељну анализу низа фактора.
"Напомињемо да су у току преговори са Свјетском банком о приступању Републике Српске Пројекту осигурања од ризика катастрофа у југоисточној Европи, који се бави питањем осигурања од катастрофалних ризика за домаћинства и привредне објекте", рекли су у овом министарству.

Они су додали да ће од резултата ових преговора зависити заузимање става по питању обавезног осигурања имовине. Божана Шљивар, директор Агенције за осигурање Републике Српске, рекла је да је у Републици Српској заиста мали број осигураних домаћинстава, а поготово за додатни ризик од поплаве. Према њеним ријечима, Агенција планира да у наредном периоду активније ради на едукацији становништва у вези са значајем и предностима које доноси осигурање имовине.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

харац

01.12.2014 07:27

Све је обавезно сем запослења и социјалне сигурности

ОДГОВОРИТЕ