Страх од одмазде исламиста

Аустријска полиција не искључује нападе исламиста из освете због хапшења већег броја џихадиста у петак у Бечу и другим аустријским градовима, пишу аустријски медији.

Свијет 30.11.2014 | 22:22
Страх од одмазде исламиста

Како јавља аустријски "Клеине Зеитунг", због могуће одмазде истрага се одвија под најстрожим мјерама безбједности, а сматра се да је хапшењима од стране аустријских полицијских снага погођен сам нерв исламских терориста у Аустрији.

"Ради се о правој мрежи џихадиста баченој преко цијеле Европе. Полицијском акцијом у Бечу, Грацу и Линцу пресјечен је сами нервни систем 'Божјих ратника'. Информација је мало из надлежних служби, јер с једне стране не жели се угрозити истрага, а са друге истражиоце довести у непотребну опасност", наводи лист.

Новине додају да је веома јака веза са БиХ, подсјећајући да је главни ухапшени, Мирсад Омеровић, поријеклом из те земље. Подсјетили су, такође, на велику полицијску акцију у селу Горња Маоча у БиХ, у којој је такође ухапшен велики број исламских екстремиста, а чији члан је био и Мирсад Омеровић.

"Тринаест ухапшених припада групи с везама према БиХ. Још 2010. године бх. полиција је повела акцију у селу Горња Маоча, гдје су саудијски муџахедини, који су се борили у југословенским ратовима, створили праву енклаву. Ни полиција се није усуђивала да улази у село све док једног јутра нису упале специјалне полицијске снаге с оклопним возилима", подсјетили су.

Додали су да је полиција претресла све куће, нашла велику количину оружја и похапсила осумњичене.
"У овој рацији пронађено је возило с регистарским ознакама Граца. То је био први траг који је водио ка Штајерској", навели су.

И аустријски "Профил" се бави овом темом: пишу да је дио бх. муслимана током рата у БиХ радикализован од стране џихадиста и муџахедина са Блиског истока.

"Аустријски истражиоци су увјерени да су овакве енклаве у забаченим селима служиле као магнет исламистима из околних земаља", наводи Профил.

Магазин "Öстерреицх" пише да аустријски истражиоци морају најкасније до уторка донијети одлуку да ли ће приведеним џихадистима одредити истражни притвор, подсјећајући да их сумњиче за регрутирање младића за слање на сиријска ратишта.

"Дие Прессе", такође, наводи да су неки од осумњичених терориста, а међу њима и главноосумњичени Мирсад Омеровић, живјели од социјалне помоћи, коју им је исплаћивала аустријска држава.

Независне новине

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вијест за кретене..

01.12.2014 00:55

Људи вјерујте, у Маочи НИЈЕДНОГ странца нема.. Све су домаћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

01.12.2014 00:57

Васковићу ајде ово истражи мало. Укључи своје изворе

ОДГОВОРИТЕ