Strah od odmazde islamista

Austrijska policija ne isključuje napade islamista iz osvete zbog hapšenja većeg broja džihadista u petak u Beču i drugim austrijskim gradovima, pišu austrijski mediji.

Svijet 30.11.2014 | 22:22
Strah od odmazde islamista

Kako javlja austrijski "Kleine Zeitung", zbog moguće odmazde istraga se odvija pod najstrožim mjerama bezbjednosti, a smatra se da je hapšenjima od strane austrijskih policijskih snaga pogođen sam nerv islamskih terorista u Austriji.

"Radi se o pravoj mreži džihadista bačenoj preko cijele Evrope. Policijskom akcijom u Beču, Gracu i Lincu presječen je sami nervni sistem 'Božjih ratnika'. Informacija je malo iz nadležnih službi, jer s jedne strane ne želi se ugroziti istraga, a sa druge istražioce dovesti u nepotrebnu opasnost", navodi list.

Novine dodaju da je veoma jaka veza sa BiH, podsjećajući da je glavni uhapšeni, Mirsad Omerović, porijeklom iz te zemlje. Podsjetili su, takođe, na veliku policijsku akciju u selu Gornja Maoča u BiH, u kojoj je takođe uhapšen veliki broj islamskih ekstremista, a čiji član je bio i Mirsad Omerović.

"Trinaest uhapšenih pripada grupi s vezama prema BiH. Još 2010. godine bh. policija je povela akciju u selu Gornja Maoča, gdje su saudijski mudžahedini, koji su se borili u jugoslovenskim ratovima, stvorili pravu enklavu. Ni policija se nije usuđivala da ulazi u selo sve dok jednog jutra nisu upale specijalne policijske snage s oklopnim vozilima", podsjetili su.

Dodali su da je policija pretresla sve kuće, našla veliku količinu oružja i pohapsila osumnjičene.
"U ovoj raciji pronađeno je vozilo s registarskim oznakama Graca. To je bio prvi trag koji je vodio ka Štajerskoj", naveli su.

I austrijski "Profil" se bavi ovom temom: pišu da je dio bh. muslimana tokom rata u BiH radikalizovan od strane džihadista i mudžahedina sa Bliskog istoka.

"Austrijski istražioci su uvjereni da su ovakve enklave u zabačenim selima služile kao magnet islamistima iz okolnih zemalja", navodi Profil.

Magazin "Österreich" piše da austrijski istražioci moraju najkasnije do utorka donijeti odluku da li će privedenim džihadistima odrediti istražni pritvor, podsjećajući da ih sumnjiče za regrutiranje mladića za slanje na sirijska ratišta.

"Die Presse", takođe, navodi da su neki od osumnjičenih terorista, a među njima i glavnoosumnjičeni Mirsad Omerović, živjeli od socijalne pomoći, koju im je isplaćivala austrijska država.

Nezavisne novine

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vijest za kretene..

01.12.2014 00:55

Ljudi vjerujte, u Maoči NIJEDNOG stranca nema.. Sve su domaći..

ODGOVORITE
Name

Vasko

01.12.2014 00:57

Vaskoviću ajde ovo istraži malo. Uključi svoje izvore

ODGOVORITE