Апел папе за јединство

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања заложио се данас током посете Турској за уједињење католика и православаца у вези са прогоном хришћана на Блиском истоку, јавила је агенција РИА Новости.

Свијет 30.11.2014 | 15:19
Апел папе за јединство

"Једино што жели католичка црква и што ја као њен поглавар желим то је јединство са православном црквом", рекао је према тој агенцији папа Фрања новинарима после заједничке литургије са васељенским
патријархом Вартоломејем Првим у православној цркви светог Ђорђа у Истанбулу, седишту Васељенске патријаршије.

Према његовим речима, јединство католика и православаца још је актуелније у вези са конфликтима на Блиском истоку, у којим прогоне хришћане.

"Сузе за жртвама конфликта позивају нас да брже идемо путем помирења међу католицима и православцима. Како можемо да пратимо позиве Христа на мир, ако међу нама и даље постоје супарништво и разлике", рекао је он.

После сусрета, како извештава агенција ТАС С, издат је коминике чији је "главни лајтмотив" била "формулација принципа јединства хришћанства" -  "нарочито између католика и православаца".

Папа Фрања је изјавио да исламски екстремисти чине "озбиљан грех против Бога" у Сирији и Ираку, и позвао на међуверски дијалог и борбу против сиромаштва како би се окончали сукоби у тим државама.

Папа је говорио последњег дана своје тродневне посете Турској, у којој се налази готово два милиона избеглица из Сирије, међу којима на хиљаде хришћана, пренео је Ројтерс.

На заједничкој литургији са патријархом Вартоломејем првим, духовним вођом 300 милиона православних хришћана у свету, папа је рекао да људи свих вера не могу да остану равнодушни на вапаје жртава "нехуманог и бруталног рата" који се одвија у суседству.

"Отимање мира народу, чињење свих насилних дела, или пристајање на таква дела, посебно када су усмерена на најслабије и оне који не могу да се бране, представља дубоко озбиљан грех против Бога", рекао је папа током литургије.

Папа је, такође, осудио напад на муслиманске вернике, у петак, у Великој џамији у нигеријском граду Кано, у коме је најмање 81 особа изгубила живот.

Ово је трећи пут у неколико дана да се папа у својим говорима осврнуо на екстремисте Исламске државе који су убили или протерали шиитске муслимане, хришћане и друге који не деле њихова уверења ултрарадикалног сунитског ислама, из делова Сирије и Ирака.

Папа је рекао да је заустављање сиромаштва важно делом зато што помаже "регрутовању терориста".

Он је додао да, иако закон дозвољава међународној заједници да употреби силу на заустављању "неправедног агресора", трајније решење мора да буде пронађено.У одвојеној, заједничкој изјави двојице патријарха током заједничке литургије у цркви Светог Ђорђа у Истанбулу, "муслимани и хришћани се позивају да заједнички раде зарад правде, мира и поштовања достојанства сваке особе, посебно у оним областима где су некад вековима живели у мирној коегзистенцији, а сад трагично заједнички преживљавају ужасе рата".

Данашњи сусрет папе Фрање и патријарха Вартоломеја била је посвећена празновању светог Андреја, небеског покровитеља Византије, навела је та руска агенција.

Папа Фрања четврти је поглавар Римокатоличке цркве који је посетио Турску, после папе Павла ВИ 1967, Јована Павла ИИ 1979. и Бенедикта XВИ 2006. године.

Папа је током тродневне посете Турској посетио Анкару и Истанбул, сусревши се са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, Вартоломејем Првим и избеглицама из Ирака и Сирије, подсећају агенције.

Он је четврти папа који је посетио Турску, након Бенедикта 2006, Јована Павла 1979 и Павла шестог 1967.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

родјо

30.11.2014 14:45

Је ли он спао са Марса, као он не зна ста се десило са Србима у последња 2 РАТА. Ако зели искрено помирење са православљем, пут води Ватикан-Хрватска,па онда Истамбул.Знају они добро засто то заобилазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

30.11.2014 15:14

И то је све рекао у Турској !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

30.11.2014 15:59

Ста цес кад је Васељенска Паттријаршија у Турској, није имао гдје друго рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.11.2014 18:53

Не мозе друзе тако треба прво да се извинете за убиство око два милиона Срба од васе руке (устасе)и друзина. Па да платите одстету за то све па да вратите Србе на њихова огњиста да им поправите сто су васи пионири попалили да их осудите за то све па онда има тога јос руке су вам крваве до врата. Тако да сам ја лицно против приблизавања, било каквог.

ОДГОВОРИТЕ