Лоше стање у правосуђу Српске и БиХ

Стање у правосуђу Републике Српске и БиХ је лоше, са негативном тенденцијом, а реформа правосудног система није дала очекиване резултате, изјавио је предсједник Покрета "Позитивна Српска" Александар Сајић.

Република Српска 30.11.2014 | 13:38
Лоше стање у правосуђу Српске и БиХ

Сајић је истакао да се лоше стање посебно огледа у погледу кадровске политике, нарочито у судовима, због чега постоји већа правна несигурност.

"Структурални дијалог који се води, иако још није дао неке конкретне резултате, релаксирао је мало ту тему и отворио могућност да се о правосуђу врло отворено и јасно говори", сматра Сајић.

Предсједник удружења грађана "Позитивна Српска" додао је да лоше стање није само у судовима, већ и у адвокатури, правобранилаштву, тужилаштву.

Сајић је навео да, осим кадровске структуре, лоше стање у правосуђу чини и позиција и улога Суда и тужилаштва БиХ која је нејасна.

"Њихово право да сами одређују да ли су за неки поступак надлежни или не уноси правну несигурност када говоримо о кривичним аспектима правосуђа", рекао је Сајић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, лоша су и нека законска рјешења која би требало мијењати, као што је Закон о извршном поступку, Закон о стечају, јер остављају могућност за селективно дјеловање судија, стечајних управника и других.

Сајић је истакао да постоје судови који су изузетно ажурни, као што је Основни суд Бањалука у рјешавању грађанских ствари, али имамо и судове који су спори, што је резултат диспропорције између броја судија и предмета.

"Такав је Окружни привредни суд Бањалука у којем се по четири-пет година чека заказивање припремног рочишта након подношења тужбе, што је потпуно неприхватљиво“, закључио је Сајић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

30.11.2014 14:02

Ово сто се зове судство оно само слузи политицарима да легализује мутне радње политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

30.11.2014 14:11

НАЈКОРУМПИРАНИЈЕ СУДИЈЕ СУ ОКРУЗНИ СУД ОЛГА МАЛЕСЕВИЦ, А ОСНОВНИ ВУЦЕТИЦ МИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма-лик

17.04.2015 20:24

Зар није Небојша Пејовић, за ту Миру Вучетић нисам никада чуо?

Name

пајдо

30.11.2014 15:39

Браво ове две поготово Олга суди тацно колико пара толико музике, за самар две године, а за злоцин тески годину али сто воли паре браво, а срамота за дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ