Loše stanje u pravosuđu Srpske i BiH

Stanje u pravosuđu Republike Srpske i BiH je loše, sa negativnom tendencijom, a reforma pravosudnog sistema nije dala očekivane rezultate, izjavio je predsjednik Pokreta "Pozitivna Srpska" Aleksandar Sajić.

Republika Srpska 30.11.2014 | 13:38
Loše stanje u pravosuđu Srpske i BiH

Sajić je istakao da se loše stanje posebno ogleda u pogledu kadrovske politike, naročito u sudovima, zbog čega postoji veća pravna nesigurnost.

"Strukturalni dijalog koji se vodi, iako još nije dao neke konkretne rezultate, relaksirao je malo tu temu i otvorio mogućnost da se o pravosuđu vrlo otvoreno i jasno govori", smatra Sajić.

Predsjednik udruženja građana "Pozitivna Srpska" dodao je da loše stanje nije samo u sudovima, već i u advokaturi, pravobranilaštvu, tužilaštvu.

Sajić je naveo da, osim kadrovske strukture, loše stanje u pravosuđu čini i pozicija i uloga Suda i tužilaštva BiH koja je nejasna.

"Njihovo pravo da sami određuju da li su za neki postupak nadležni ili ne unosi pravnu nesigurnost kada govorimo o krivičnim aspektima pravosuđa", rekao je Sajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, loša su i neka zakonska rješenja koja bi trebalo mijenjati, kao što je Zakon o izvršnom postupku, Zakon o stečaju, jer ostavljaju mogućnost za selektivno djelovanje sudija, stečajnih upravnika i drugih.

Sajić je istakao da postoje sudovi koji su izuzetno ažurni, kao što je Osnovni sud Banjaluka u rješavanju građanskih stvari, ali imamo i sudove koji su spori, što je rezultat disproporcije između broja sudija i predmeta.

"Takav je Okružni privredni sud Banjaluka u kojem se po četiri-pet godina čeka zakazivanje pripremnog ročišta nakon podnošenja tužbe, što je potpuno neprihvatljivo“, zaključio je Sajić.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

30.11.2014 14:02

Ovo sto se zove sudstvo ono samo sluzi politicarima da legalizuje mutne radnje politicara

ODGOVORITE
Name

lik

30.11.2014 14:11

NAJKORUMPIRANIJE SUDIJE SU OKRUZNI SUD OLGA MALESEVIC, A OSNOVNI VUCETIC MIRA.

ODGOVORITE
Name

Ma-lik

17.04.2015 20:24

Zar nije Nebojša Pejović, za tu Miru Vučetić nisam nikada čuo?

Name

pajdo

30.11.2014 15:39

Bravo ove dve pogotovo Olga sudi tacno koliko para toliko muzike, za samar dve godine, a za zlocin teski godinu ali sto voli pare bravo, a sramota za drzavu.

ODGOVORITE