Беч центар салафиста из БиХ

Хапшење Тутинца Мирсада Омеровића указује на далекосежну мрежу која се шири од Босне и Херцеговине до Сирије, преноси данас аустријска штампа и констатују да је Беч центар салафиста са Балкана.

Босна и Херцеговина 30.11.2014 | 12:09
Беч центар салафиста из БиХ

У полицијској акцији у Бечу и Грацу прекјуче је ухапшено десетак особа које су осумњичене да су регрутовале и финансирале терористичку организацију Исламска држава, а главни осумњичени је проповедник Мирсад Омеровић, аустријски држављанин родом из Тутина.

Мирсад је проповедао у Аустрији и Немачкој и важио је за блиску осову немачког салафисте Пијера Фогла.

У Аустрији он је у више наврата као гост држао говоре и проповеди у џамији Алтун Алем у Другом бечком округу. Иначе та џамија, чији је хоџа Адем Д, била је већ дуже време под присмотром Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ), навоид лист.

Мирсад и Адем, према европским обавештајним службама и експертима за ислам, важе као блиске особе Нусрета Имамовића. Од пре пар године Имамовић је био на челу села Горња Маоча у Босни, које су оба два лица у више наврата посетили, пише "Преше."

То место је потпуно одсечено од остатка света и живи по шеријатским законима и идеологијама салафистичко-џихадисте Абу Мухамада ал Макдисија, наводи се у теску.

Пре годину дана је Имамовић, напрасно, нестао из свог места и појавио се, после пар месеци, заједно са породицом у Сирији, не у редовима Исламске државе, већ Ал Нусра фронта.
"Босанској мрежи чини се да је успело да изгради комплетни логистички ланац за џихадисте - од врбовања, преко транспорта до пријема у Сирији. Многи делови слагалице се слажу. Мирсад је у прошлости отворено био симпатизер Ал Каиде. Његова особа за контакт у Босни био је радикални проповедач и сарадник Имамовића, Билал Боснић. Он је осумњичен да је борбе са
Балкана пребацивао у ратна подручја", пише "Пресе".

Бечки дневник "Стандард" указује да је Тутин, родно место Мирсада у Санџаку, на граници Косова, "одакле потиче велики број салафиста."

Из Тутина је, на пример, још један бечки исламски проповедач Неџад Б., који се назива Ебу Мухамед.
Вехабије из Санџака, према писању "Стандарда", имају тесне везе са вехабијама у Босни и Херцеговини и у Аустрији.

И Горња Маоча, која је централна салафистичка општина, у којој су готово све важне личности салафистичке сцене провеле неко време, има тесне везе са Бечом.

Салафистичка заједница у Бечу важи за централу салафистичких групација на Балкану, која их из Аустрије стратешки, логистички и финансијски подржава.

Портпарол тужилаштва Босне и Херцеговине Борис Грубешић рекао је да постоје сарадња тужилаштва и радне групе за борбу против тероризма са властима у Аустрији.

Он је истакао да тужилаштво подржава институције и власти у Аустрији у свеобухватној акцији у борбу против тероризма.
БВТ, такође, указује да се у Босни налазе остаци једне џихадистичке бригаде, која се у рату борила против Срба, а који држе пар села.
"Та села значајно доприносе успостављању субкултура", наглашава БВТ указујући да често особе из Аустрије посећују та места.

Иначе Мирсад Омеровић је ове године, у јулу и септембру, био пред судом, али као подносилац тужбе против дневних новина које су га називале "проповедачом мржње" и који је радикализовао две девојке које су отишле у џихад.

Пред судом је тврдио да никада није проповедао да муслимани треба да иду у џихад.
"Ако неко жели да дође до мене и пита ме шта да ради онда бих му саветовао да то не ради. Идите у школу и направите каријеру", казао је он тада суду. Тема џихад, наводно, се појављује у његовим проповедима, али као појам "напора", у смислу да млади треба да уложе напоре.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

домаци странац

30.11.2014 11:42

Е драги моји хабзбурговци и ЕУ, ето и у будуцности подрзавајте муслимане, а газите Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.11.2014 14:10

Доце њима из дупета у главу само полако, зазалицете ви за Босну и Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

30.11.2014 16:01

Ста се цудите. Па Бец је одувијек био раскрсница ислама у Европи. Све донације у Босну исле су преко Беца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

30.11.2014 17:23

Ми зелимо са нормалним муслиманима зивимо као и досад а тако и муслимани зеле да зиве са нормалним православцима (Србима).Као и досада вијекивима година. А никакви екстремни муслимани ил екстремни срби нам не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еурека

01.12.2014 14:02

Несто ново?

ОДГОВОРИТЕ