Beč centar salafista iz BiH

Hapšenje Tutinca Mirsada Omerovića ukazuje na dalekosežnu mrežu koja se širi od Bosne i Hercegovine do Sirije, prenosi danas austrijska štampa i konstatuju da je Beč centar salafista sa Balkana.

Bosna i Hercegovina 30.11.2014 | 12:09
Beč centar salafista iz BiH

U policijskoj akciji u Beču i Gracu prekjuče je uhapšeno desetak osoba koje su osumnjičene da su regrutovale i finansirale terorističku organizaciju Islamska država, a glavni osumnjičeni je propovednik Mirsad Omerović, austrijski državljanin rodom iz Tutina.

Mirsad je propovedao u Austriji i Nemačkoj i važio je za blisku osovu nemačkog salafiste Pijera Fogla.

U Austriji on je u više navrata kao gost držao govore i propovedi u džamiji Altun Alem u Drugom bečkom okrugu. Inače ta džamija, čiji je hodža Adem D, bila je već duže vreme pod prismotrom Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), navoid list.

Mirsad i Adem, prema evropskim obaveštajnim službama i ekspertima za islam, važe kao bliske osobe Nusreta Imamovića. Od pre par godine Imamović je bio na čelu sela Gornja Maoča u Bosni, koje su oba dva lica u više navrata posetili, piše "Preše."

To mesto je potpuno odsečeno od ostatka sveta i živi po šerijatskim zakonima i ideologijama salafističko-džihadiste Abu Muhamada al Makdisija, navodi se u tesku.

Pre godinu dana je Imamović, naprasno, nestao iz svog mesta i pojavio se, posle par meseci, zajedno sa porodicom u Siriji, ne u redovima Islamske države, već Al Nusra fronta.
"Bosanskoj mreži čini se da je uspelo da izgradi kompletni logistički lanac za džihadiste - od vrbovanja, preko transporta do prijema u Siriji. Mnogi delovi slagalice se slažu. Mirsad je u prošlosti otvoreno bio simpatizer Al Kaide. Njegova osoba za kontakt u Bosni bio je radikalni propovedač i saradnik Imamovića, Bilal Bosnić. On je osumnjičen da je borbe sa
Balkana prebacivao u ratna područja", piše "Prese".

Bečki dnevnik "Standard" ukazuje da je Tutin, rodno mesto Mirsada u Sandžaku, na granici Kosova, "odakle potiče veliki broj salafista."

Iz Tutina je, na primer, još jedan bečki islamski propovedač Nedžad B., koji se naziva Ebu Muhamed.
Vehabije iz Sandžaka, prema pisanju "Standarda", imaju tesne veze sa vehabijama u Bosni i Hercegovini i u Austriji.

I Gornja Maoča, koja je centralna salafistička opština, u kojoj su gotovo sve važne ličnosti salafističke scene provele neko vreme, ima tesne veze sa Bečom.

Salafistička zajednica u Beču važi za centralu salafističkih grupacija na Balkanu, koja ih iz Austrije strateški, logistički i finansijski podržava.

Portparol tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je da postoje saradnja tužilaštva i radne grupe za borbu protiv terorizma sa vlastima u Austriji.

On je istakao da tužilaštvo podržava institucije i vlasti u Austriji u sveobuhvatnoj akciji u borbu protiv terorizma.
BVT, takođe, ukazuje da se u Bosni nalaze ostaci jedne džihadističke brigade, koja se u ratu borila protiv Srba, a koji drže par sela.
"Ta sela značajno doprinose uspostavljanju subkultura", naglašava BVT ukazujući da često osobe iz Austrije posećuju ta mesta.

Inače Mirsad Omerović je ove godine, u julu i septembru, bio pred sudom, ali kao podnosilac tužbe protiv dnevnih novina koje su ga nazivale "propovedačom mržnje" i koji je radikalizovao dve devojke koje su otišle u džihad.

Pred sudom je tvrdio da nikada nije propovedao da muslimani treba da idu u džihad.
"Ako neko želi da dođe do mene i pita me šta da radi onda bih mu savetovao da to ne radi. Idite u školu i napravite karijeru", kazao je on tada sudu. Tema džihad, navodno, se pojavljuje u njegovim propovedima, ali kao pojam "napora", u smislu da mladi treba da ulože napore.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

30.11.2014 11:42

E dragi moji habzburgovci i EU, eto i u buducnosti podrzavajte muslimane, a gazite Srbe.

ODGOVORITE
Name

Md

30.11.2014 14:10

Doce njima iz dupeta u glavu samo polako, zazalicete vi za Bosnu i Kosovo.

ODGOVORITE
Name

perica

30.11.2014 16:01

Sta se cudite. Pa Bec je oduvijek bio raskrsnica islama u Evropi. Sve donacije u Bosnu isle su preko Beca.

ODGOVORITE
Name

posten

30.11.2014 17:23

Mi zelimo sa normalnim muslimanima zivimo kao i dosad a tako i muslimani zele da zive sa normalnim pravoslavcima (Srbima).Kao i dosada vijekivima godina. A nikakvi ekstremni muslimani il ekstremni srbi nam ne trebaju.

ODGOVORITE
Name

eureka

01.12.2014 14:02

Nesto novo?

ODGOVORITE