Откривене непознате чињенице о Ангели Меркел

Ангела Меркел најмоћнија је жена свијета. Њемачка канцеларка суверено води најразвијенију и најуређенију европску велесилу, а за то је потребан чврст карактер и одлучност, а Меркеловој то не недостаје.

Свијет 30.11.2014 | 10:05
Откривене непознате чињенице о Ангели Меркел

Тхе Неw Yоркер у свом децембарском издању доноси профил њемачке канцеларке износећи неке од до сада непознатих детаља.

Чини се љубазна, али је уствари брутално амбициозна

Године 1999., када је тек улазила у политичке воде, увелико је допринијела крају дугогодишње каријере бившег канцелара Хелмута Кохла. Меркел је, пише Неw Yоркер, забила нож у леђа човјеку који јој помогао да доспије пред очи јавности.

Само неколико мјесеци након тога, изабрана је за предсједника странке, а Кохл је оитишао у историју.

"Забила је нож у његова леђа и окренула га два пута", изјавио је новинар Карл Фелдмеyер. Био је то тренутак када су многи Нијемци постали свјесни Ангеле Меркел. Годинама касније, некадашњи њемачки министар културе Мицхаел Науманн питао је Кохла: "Шта тачно она жели?", "Моћ", кратко је одговорио. Једном пријатељу се својевремно повјерио да је подршка младој Меркел била највећа грешка његовог живота.

"Сам сам себи довео убицу. Ставио сам змију на властиту руку", рекао је Кохл.

Течно говори руски што јој помаже да се носи са Путином

У вријеме када су милиони људи покушавали побјећи из раља "жељезне завјесе" и домоћи се западњачке слободе, отац Ангеле Меркел с породицом се преселио на исток, зато њемачка канцеларка одлично говори руски језик што јој омогућава јединствен положај у односима с Путином.

Мрзи псе

Током преговора с Путином 2007. године, руски предсједник је у просторију увео свог пса. Наводно је Путин ово намјерно урадио да би је уплашио јер зна за њен страх.

Један новинар који је присуствовао догађају испричао је да је њемачко осигурање било бијесно, а она је наводно изјавила да разумије зашто је Путин то урадио.

"Мора доказати да је мушкарац. Боји се властите слабости, Русија нема ништа, ни успјешну политику ни развијену економију. Имају само ово", рекла је тада њемачка канцеларка новинарима.

Слична је Обами

Тхе Неw Yоркер пише да су њемачка канцеларка и амерички предсједник јако слични јер не припадају ниједној идеологији и усмјерени су на рјешавање проблема.

Обама и Меркел су попут двојице плаћених убица у истој просторији. Не морају уопште причати, јер се зна зашто су ту, да убијају. У вријеме док је САД критиковала њемачку политику 2011. и 2012., Обама и Меркел данима нису разговарали. Иако је она тражила преговоре, позив из Бијеле куће није стигао.

"Чине се веома различити у јавности, али су јако слични. Обама је Меркел у бољем одијелу", нашалио се једном Бењамин Рходес, Обамин савјетник за националну сигурност.

Имитира свјетске вође

Иако се чини озбиљна у јавности, Ангела је у стварности веома духовита, а често се шали на рачун својих колега и имитира их. Како пише Неw Yоркер омиљене мете су јој Кохл, затим Путин, па краљ Абдулах, бивши папа Бенедикт, Ал Горе...

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

реално

30.11.2014 10:38

Сељанчица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.11.2014 14:12

Па и Хитлер је хтјео моц па је добио по носу тако це и бака ако настави овако.

ОДГОВОРИТЕ