Otkrivene nepoznate činjenice o Angeli Merkel

Angela Merkel najmoćnija je žena svijeta. Njemačka kancelarka suvereno vodi najrazvijeniju i najuređeniju evropsku velesilu, a za to je potreban čvrst karakter i odlučnost, a Merkelovoj to ne nedostaje.

Svijet 30.11.2014 | 10:05
Otkrivene nepoznate činjenice o Angeli Merkel

The New Yorker u svom decembarskom izdanju donosi profil njemačke kancelarke iznoseći neke od do sada nepoznatih detalja.

Čini se ljubazna, ali je ustvari brutalno ambiciozna

Godine 1999., kada je tek ulazila u političke vode, uveliko je doprinijela kraju dugogodišnje karijere bivšeg kancelara Helmuta Kohla. Merkel je, piše New Yorker, zabila nož u leđa čovjeku koji joj pomogao da dospije pred oči javnosti.

Samo nekoliko mjeseci nakon toga, izabrana je za predsjednika stranke, a Kohl je oitišao u istoriju.

"Zabila je nož u njegova leđa i okrenula ga dva puta", izjavio je novinar Karl Feldmeyer. Bio je to trenutak kada su mnogi Nijemci postali svjesni Angele Merkel. Godinama kasnije, nekadašnji njemački ministar kulture Michael Naumann pitao je Kohla: "Šta tačno ona želi?", "Moć", kratko je odgovorio. Jednom prijatelju se svojevremno povjerio da je podrška mladoj Merkel bila najveća greška njegovog života.

"Sam sam sebi doveo ubicu. Stavio sam zmiju na vlastitu ruku", rekao je Kohl.

Tečno govori ruski što joj pomaže da se nosi sa Putinom

U vrijeme kada su milioni ljudi pokušavali pobjeći iz ralja "željezne zavjese" i domoći se zapadnjačke slobode, otac Angele Merkel s porodicom se preselio na istok, zato njemačka kancelarka odlično govori ruski jezik što joj omogućava jedinstven položaj u odnosima s Putinom.

Mrzi pse

Tokom pregovora s Putinom 2007. godine, ruski predsjednik je u prostoriju uveo svog psa. Navodno je Putin ovo namjerno uradio da bi je uplašio jer zna za njen strah.

Jedan novinar koji je prisustvovao događaju ispričao je da je njemačko osiguranje bilo bijesno, a ona je navodno izjavila da razumije zašto je Putin to uradio.

"Mora dokazati da je muškarac. Boji se vlastite slabosti, Rusija nema ništa, ni uspješnu politiku ni razvijenu ekonomiju. Imaju samo ovo", rekla je tada njemačka kancelarka novinarima.

Slična je Obami

The New Yorker piše da su njemačka kancelarka i američki predsjednik jako slični jer ne pripadaju nijednoj ideologiji i usmjereni su na rješavanje problema.

Obama i Merkel su poput dvojice plaćenih ubica u istoj prostoriji. Ne moraju uopšte pričati, jer se zna zašto su tu, da ubijaju. U vrijeme dok je SAD kritikovala njemačku politiku 2011. i 2012., Obama i Merkel danima nisu razgovarali. Iako je ona tražila pregovore, poziv iz Bijele kuće nije stigao.

"Čine se veoma različiti u javnosti, ali su jako slični. Obama je Merkel u boljem odijelu", našalio se jednom Benjamin Rhodes, Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Imitira svjetske vođe

Iako se čini ozbiljna u javnosti, Angela je u stvarnosti veoma duhovita, a često se šali na račun svojih kolega i imitira ih. Kako piše New Yorker omiljene mete su joj Kohl, zatim Putin, pa kralj Abdulah, bivši papa Benedikt, Al Gore...

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

realno

30.11.2014 11:38

Seljančica

ODGOVORITE
Name

Md

30.11.2014 15:12

Pa i Hitler je htjeo moc pa je dobio po nosu tako ce i baka ako nastavi ovako.

ODGOVORITE