Кенија: Бебе које нису смјеле да буду рођене

Кенијско сиротиште. Беба "Икс" мирно спава у свом кревецу, умотана у топло ћебе. Ипак, овај једномесечни дечак није попут других новорођенчади. Он је рођен из инцеста.

Свијет 29.11.2014 | 13:40
Кенија: Бебе које нису смјеле да буду рођене

Попут многих становника Дома за незбринуту децу у Кандујиу, који је 400 км удаљен од кенијске престонице Најробија, и беба Икс морала је да буде спасавана од сопствене породице, која би је убила.

У овом случају, беба је спашена свега 2 дана након рођења, када су полицијске снаге након дојаве упале у кућу и одвеле дете од породици. Старији у Букуси заједници би је лишили живота, због тога што је зачета у инцестоидној заједници.

У дому у Кандуију постоји много деце попут бебе Икс, старости од неколико месеци до 18 година.

Табу бебе

Инцест у овом делу Кеније важи за један од најтежих облика злочина (као и у већини света, додуше). Према кениском закону, за инцест се прописује затворска казна од 5 година, а уколико је у питању инцестоидни облик са малолетним лицем, прописује се доживотна казна затвора.

Међутим, у старомодним кенијским племенским заједницама, већ вековима важи традиција да се инцест кажњава - смрћу. Букусу заједница је једна од њих.

Они бебе које су плод инцеста називају "бе лусwа" што у буквалном преводу значи "табу бебе." Племе страхује да ће ова деца донети лошу карму и клетве попут неплодности и менталних обољења.
 
- Када год добијемо дојаву да се негде родила "табу беба", моментално се упутимо тамо како бисмо је спасли сигурне смрти - каже Алис Кимото, једна од полицијских званичника из одељења за заштиту деце.
 
Титус Колил, још један од полицијских званичника и експерата за ову деликатну тему, каже да је инцест "веома честа појава у овом делу Кеније", за шта окривљује "културолошкеа предрасуде."
 
Додао је да се месечно појављују три до четири оваква случаја, што је забрињавајућа статистика.

- Нажалост, овде бујају неодговорни секуални односи - изјавио је Стефан Кокоња, министар културе округа Бунгома.

- Већина тих односа су заправо односи веома блиских крвних сродника. Имали смо случајеве где су очеви општили са ћеркама и мајке са синовима. Застрашујуће - надовезао се Кокоња.

Исповести из Кандујиа су застрашујуће. Беба Икс је рођена девет месеци након што је рођени ујак силовао своју 15-годишњу сестричину.

Девојка се одселила у оближње село, код даљих рођака, и сада се вратила у школску клупу, где надокнађује оно што је пропустила услед трудноће.

Она је, у присуству своје тетке, пристала да одговори на питања новинара.

- Силовао ме је. Претио је да ће ме убити од батина ако нешто проговорим. Мрзим и њега, и то дете - потресено говори, још увек малолетна девојка.

- Не могу да волим свог сина. Кажу да је то лоше - уплаканим гласом говори несрећна девојка, која једног дана жели да постане лекар.

Неки од старијих чланова Букусу племена пристали су да разговарају са новинарском екипом.

- Када је девојка пред порођајем, позову се жене које наводно желе да помогну да се дете безбедно роди, али заправо угуше бебу притискајући женине бутине.

Основно људско право

Веровање је да дете треба да умре како би његова мајка могла да настави са мирним животом у својој заједници - речено је репортерима.

Власти говоре да се ова болесна пракса може спречити уколико се они који учествују у инцесту прописно казне.

- Влада је исувише блага према силоватељима и онима који учествују у инцесту. да се ови криминалци моментално хапсе и оштро кажњавају, смањивао би се и број убистава "табу беба"  - изјавио је неименовани извор.

Ипак, ништа не даје за право групи стараца да некоме укину основно људско право - право на живот.

Беба Икс се безбрижно буди сваког јутра, а њени мало старији другари крећу школу. Ипак, број оних који нису били те среће је забрињавајуће велики.  

Коментари / 0

Оставите коментар