Kenija: Bebe koje nisu smjele da budu rođene

Kenijsko sirotište. Beba "Iks" mirno spava u svom krevecu, umotana u toplo ćebe. Ipak, ovaj jednomesečni dečak nije poput drugih novorođenčadi. On je rođen iz incesta.

Svijet 29.11.2014 | 13:40
Kenija: Bebe koje nisu smjele da budu rođene

Poput mnogih stanovnika Doma za nezbrinutu decu u Kandujiu, koji je 400 km udaljen od kenijske prestonice Najrobija, i beba Iks morala je da bude spasavana od sopstvene porodice, koja bi je ubila.

U ovom slučaju, beba je spašena svega 2 dana nakon rođenja, kada su policijske snage nakon dojave upale u kuću i odvele dete od porodici. Stariji u Bukusi zajednici bi je lišili života, zbog toga što je začeta u incestoidnoj zajednici.

U domu u Kanduiju postoji mnogo dece poput bebe Iks, starosti od nekoliko meseci do 18 godina.

Tabu bebe

Incest u ovom delu Kenije važi za jedan od najtežih oblika zločina (kao i u većini sveta, doduše). Prema keniskom zakonu, za incest se propisuje zatvorska kazna od 5 godina, a ukoliko je u pitanju incestoidni oblik sa maloletnim licem, propisuje se doživotna kazna zatvora.

Međutim, u staromodnim kenijskim plemenskim zajednicama, već vekovima važi tradicija da se incest kažnjava - smrću. Bukusu zajednica je jedna od njih.

Oni bebe koje su plod incesta nazivaju "be luswa" što u bukvalnom prevodu znači "tabu bebe." Pleme strahuje da će ova deca doneti lošu karmu i kletve poput neplodnosti i mentalnih oboljenja.
 
- Kada god dobijemo dojavu da se negde rodila "tabu beba", momentalno se uputimo tamo kako bismo je spasli sigurne smrti - kaže Alis Kimoto, jedna od policijskih zvaničnika iz odeljenja za zaštitu dece.
 
Titus Kolil, još jedan od policijskih zvaničnika i eksperata za ovu delikatnu temu, kaže da je incest "veoma česta pojava u ovom delu Kenije", za šta okrivljuje "kulturološkea predrasude."
 
Dodao je da se mesečno pojavljuju tri do četiri ovakva slučaja, što je zabrinjavajuća statistika.

- Nažalost, ovde bujaju neodgovorni sekualni odnosi - izjavio je Stefan Kokonja, ministar kulture okruga Bungoma.

- Većina tih odnosa su zapravo odnosi veoma bliskih krvnih srodnika. Imali smo slučajeve gde su očevi opštili sa ćerkama i majke sa sinovima. Zastrašujuće - nadovezao se Kokonja.

Ispovesti iz Kandujia su zastrašujuće. Beba Iks je rođena devet meseci nakon što je rođeni ujak silovao svoju 15-godišnju sestričinu.

Devojka se odselila u obližnje selo, kod daljih rođaka, i sada se vratila u školsku klupu, gde nadoknađuje ono što je propustila usled trudnoće.

Ona je, u prisustvu svoje tetke, pristala da odgovori na pitanja novinara.

- Silovao me je. Pretio je da će me ubiti od batina ako nešto progovorim. Mrzim i njega, i to dete - potreseno govori, još uvek maloletna devojka.

- Ne mogu da volim svog sina. Kažu da je to loše - uplakanim glasom govori nesrećna devojka, koja jednog dana želi da postane lekar.

Neki od starijih članova Bukusu plemena pristali su da razgovaraju sa novinarskom ekipom.

- Kada je devojka pred porođajem, pozovu se žene koje navodno žele da pomognu da se dete bezbedno rodi, ali zapravo uguše bebu pritiskajući ženine butine.

Osnovno ljudsko pravo

Verovanje je da dete treba da umre kako bi njegova majka mogla da nastavi sa mirnim životom u svojoj zajednici - rečeno je reporterima.

Vlasti govore da se ova bolesna praksa može sprečiti ukoliko se oni koji učestvuju u incestu propisno kazne.

- Vlada je isuviše blaga prema silovateljima i onima koji učestvuju u incestu. da se ovi kriminalci momentalno hapse i oštro kažnjavaju, smanjivao bi se i broj ubistava "tabu beba"  - izjavio je neimenovani izvor.

Ipak, ništa ne daje za pravo grupi staraca da nekome ukinu osnovno ljudsko pravo - pravo na život.

Beba Iks se bezbrižno budi svakog jutra, a njeni malo stariji drugari kreću školu. Ipak, broj onih koji nisu bili te sreće je zabrinjavajuće veliki.  

Komentari / 0

Ostavite komentar