Бакир тужи Додика?

Изјава предсједника Српске Милорада Додика да је Алија Изетбеговић био припадник злогласне "Ханџар дивизије", која је клала и убијала Србе, наљутила је бошњачког члана Предсједништва БиХ и Алијиног сина Бакира Изетбеговића. 

Босна и Херцеговина 29.11.2014 | 10:45
Бакир тужи Додика?

Син "оца бошњачке нације" запријетио је да ће тужити предсједника РС због клевете! Изетбеговић тврди да је Додик саопштио бруталну неистину.

- Истина је да је Алија Изетбеговић током Другог свјетског рата био припадник само једне војске, и то партизанске, као осамнаестогодишњи младић - навео је Изетбеговићев кабинет.

Изетбеговић захтијева од Милорада Додика да се јавно извини због изречених неистина.

- Ако то не учини, своје тврдње мораће да докаже на суду - поручују из Изетбеговићевог кабинета.

Додик је експресно одговорио да му не пада на памет да се извини Бакиру, јер су информацију да је Алија био припадник нацистичке дивизије у БиХ објавили бројни историчари и медији, међу којима и угледни "Њујорк тајмс".

- Тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија био партизан демантовао је "Њујорк тајмс" и то дан послије његове смрти, 20. октобра 2003. године, кад је објавио биографију муслиманског ратног лидера, у којој се наводи да је подржавао "Ханџар дивизију" - рекао је Додик.

Предсједник Српске је казао да се поставља питање зашто Изетбеговић није затражио извињење од "Њујорк тајмса" још 2003. године, као и од аутора бројних књига у којима се наводи да је његов отац био припадник "Ханџар дивизије".

"Њујорк тајмс" је раније објавио да се током Другог свјетског рата, кад је Босна постала дио марионетске нацистичке државе хрватских усташа, Изетбеговић прикључио Младим муслиманима, групи која се није могла одлучити да ли да се придружи "ханџар дивизијама" које су организовали њемачки есесовци, или југословенским партизанима, комунистима, које је предводио Јосип Броз Тито. У тексту је наведено да је Изетбеговић подржао "Ханџар дивизију".

извор: Новости.рс

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

баја до јаја

29.11.2014 09:54

Провјери мајмуне у архиву НОБ-а у Београду и видјецес да је био припадник партизанског покрета.. овај пут ту је језик био брзи од памети па ћеш искесирати Изетбеговићу. Можеш лагати по РС-у, тамо те се људи боје.. али ни то неће дуго потрајати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕМИ

29.11.2014 10:15

Ако је цитирао штампане медије,ОК. Нема извињења.ИСТИНА ЈЕ ИСТИНА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

29.11.2014 10:17

Овај баја је пролупо максимално,погубио све критерије,морала и чојства ни за лијека нема!Нека нам је драги Бог на помоћи са оваквим назови предсједником који би за своје дупе на столици продао и оца и мајку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакировци....

29.11.2014 10:29

...СИКТЕР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

29.11.2014 10:41

Није искључено да је истина и једно и друго. Јер су партизани прихватали у своје редове читаве усташке и домобранске јединице или дијелове јединица и притом их амнестирали од било каквих злочина почињених над Србима. Па су тако исти припадници 14.те Ханџар СС дивизије који су у Подрињу починили стравичне злочине '42. касније '48. као припадници ОЗНА-е прогонили Србе који су били маркирани као четници. Палили им куће и злостављали им чланове породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

29.11.2014 10:46

Бозе ме сацувај које су ово будалетине око нас...стално о прослости а о будуцности ни секунд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ за сирогојно

29.11.2014 11:48

Браво за паметни коментар,Додик има посебну историју која је само са њега и његове истомисљенике писана да би могли правдати њихова понасања,цацкају по пепелу од прије сто година умјесто да гледају у будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.11.2014 16:01

Јест Алија био у партизанима, али од 46, кад је рат престао као и вецина муслимана и хрвата, били су у устасама и фасистима а после им је Јоза омогуцио да буду партизани и ако су били у фасистима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.11.2014 16:53

Зашто ово није изјавио прије разговора о заједничкој власти са Изетбеговићем? Народ нема хљеба а он чачка по историји. Неће то напунити празан желудац. Оспособи привреду и дај народу нормалан живот па се гањај ским хоћеш. Треба хитно отјерати са власти ове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ драги

29.11.2014 19:20

Браво предсједниче,дери их само истином а пре свега бабиног,подери га брате,сарани га политички као што си урадио силајџићу,лагумџији итд.Ова потурчена маса је јако дрска и безобразна, само истином их треба убијати, јутрос је код вас на БН био феноменалан текст о обнављању цркве коју је мајци направио потурчени Србин познат као мехмед паша Соколовић.Ови што осуђују причу о прошлости нека знају да будућности нема без рјешавања прошлости а управо о прошлости смо све наопако учили, морамо с њима расчистити све да би некако могли живјети једни поред других !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.11.2014 22:40

Апсолутно је тацно сто је горе рецено од председника СР.Не разумем да неки коментари не схватају да је то потпуна истина. Мислим ви који писете коментаре нисте били у ни у једном логору, нити сте осетили злоцин који се проводио у такозваној БиХ у времену 1992 до 1995 године.У то време Алија је организовао и посецивао такве логоре где су младици и деца гладовали и муцени по наредјењу те злогласне Хандјар дивизије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро упућен

30.11.2014 21:48

Истина је да Алија Изетбеговић НИЈЕ био припадник 13. СС Ханџар дивизије, нити било које друге њемачке формације. Истина је такође да НИЈЕ био припадник ни једне војне или полувојне формације, нити политичке организације или управног апарата тадашње квилиншке НДХ. Иначе се као и дио образованијих младића-муслимана у СА, више окретао ка џамији и ауторитетима који су на ислам, вјеру гледали на један другачији начин и у неком ширем контексту, што се касније искристалисало у покрет или организацију, познат као Млади муслимани. И зато не треба досољавати.

ОДГОВОРИТЕ