Bakir tuži Dodika?

Izjava predsjednika Srpske Milorada Dodika da je Alija Izetbegović bio pripadnik zloglasne "Handžar divizije", koja je klala i ubijala Srbe, naljutila je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Alijinog sina Bakira Izetbegovića. 

Bosna i Hercegovina 29.11.2014 | 10:45
Bakir tuži Dodika?

Sin "oca bošnjačke nacije" zaprijetio je da će tužiti predsjednika RS zbog klevete! Izetbegović tvrdi da je Dodik saopštio brutalnu neistinu.

- Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić - naveo je Izetbegovićev kabinet.

Izetbegović zahtijeva od Milorada Dodika da se javno izvini zbog izrečenih neistina.

- Ako to ne učini, svoje tvrdnje moraće da dokaže na sudu - poručuju iz Izetbegovićevog kabineta.

Dodik je ekspresno odgovorio da mu ne pada na pamet da se izvini Bakiru, jer su informaciju da je Alija bio pripadnik nacističke divizije u BiH objavili brojni istoričari i mediji, među kojima i ugledni "Njujork tajms".

- Tvrdnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija bio partizan demantovao je "Njujork tajms" i to dan poslije njegove smrti, 20. oktobra 2003. godine, kad je objavio biografiju muslimanskog ratnog lidera, u kojoj se navodi da je podržavao "Handžar diviziju" - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je kazao da se postavlja pitanje zašto Izetbegović nije zatražio izvinjenje od "Njujork tajmsa" još 2003. godine, kao i od autora brojnih knjiga u kojima se navodi da je njegov otac bio pripadnik "Handžar divizije".

"Njujork tajms" je ranije objavio da se tokom Drugog svjetskog rata, kad je Bosna postala dio marionetske nacističke države hrvatskih ustaša, Izetbegović priključio Mladim muslimanima, grupi koja se nije mogla odlučiti da li da se pridruži "handžar divizijama" koje su organizovali njemački esesovci, ili jugoslovenskim partizanima, komunistima, koje je predvodio Josip Broz Tito. U tekstu je navedeno da je Izetbegović podržao "Handžar diviziju".

izvor: Novosti.rs

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

baja do jaja

29.11.2014 09:54

Provjeri majmune u arhivu NOB-a u Beogradu i vidjeces da je bio pripadnik partizanskog pokreta.. ovaj put tu je jezik bio brzi od pameti pa ćeš iskesirati Izetbegoviću. Možeš lagati po RS-u, tamo te se ljudi boje.. ali ni to neće dugo potrajati

ODGOVORITE
Name

LEMI

29.11.2014 10:15

Ako je citirao štampane medije,OK. Nema izvinjenja.ISTINA JE ISTINA!!!

ODGOVORITE
Name

Vasilije

29.11.2014 10:17

Ovaj baja je prolupo maksimalno,pogubio sve kriterije,morala i čojstva ni za lijeka nema!Neka nam je dragi Bog na pomoći sa ovakvim nazovi predsjednikom koji bi za svoje dupe na stolici prodao i oca i majku!

ODGOVORITE
Name

Bakirovci....

29.11.2014 10:29

...SIKTER!

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

29.11.2014 10:41

Nije isključeno da je istina i jedno i drugo. Jer su partizani prihvatali u svoje redove čitave ustaške i domobranske jedinice ili dijelove jedinica i pritom ih amnestirali od bilo kakvih zločina počinjenih nad Srbima. Pa su tako isti pripadnici 14.te Handžar SS divizije koji su u Podrinju počinili stravične zločine '42. kasnije '48. kao pripadnici OZNA-e progonili Srbe koji su bili markirani kao četnici. Palili im kuće i zlostavljali im članove porodica.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

29.11.2014 10:46

Boze me sacuvaj koje su ovo budaletine oko nas...stalno o proslosti a o buducnosti ni sekund....

ODGOVORITE
Name

BB za sirogojno

29.11.2014 11:48

Bravo za pametni komentar,Dodik ima posebnu istoriju koja je samo sa njega i njegove istomisljenike pisana da bi mogli pravdati njihova ponasanja,cackaju po pepelu od prije sto godina umjesto da gledaju u buducnost.

ODGOVORITE
Name

Md

29.11.2014 16:01

Jest Alija bio u partizanima, ali od 46, kad je rat prestao kao i vecina muslimana i hrvata, bili su u ustasama i fasistima a posle im je Joza omogucio da budu partizani i ako su bili u fasistima

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.11.2014 16:53

Zašto ovo nije izjavio prije razgovora o zajedničkoj vlasti sa Izetbegovićem? Narod nema hljeba a on čačka po istoriji. Neće to napuniti prazan želudac. Osposobi privredu i daj narodu normalan život pa se ganjaj skim hoćeš. Treba hitno otjerati sa vlasti ove.

ODGOVORITE
Name

МИЛЕ драги

29.11.2014 19:20

Браво предсједниче,дери их само истином а пре свега бабиног,подери га брате,сарани га политички као што си урадио силајџићу,лагумџији итд.Ова потурчена маса је јако дрска и безобразна, само истином их треба убијати, јутрос је код вас на БН био феноменалан текст о обнављању цркве коју је мајци направио потурчени Србин познат као мехмед паша Соколовић.Ови што осуђују причу о прошлости нека знају да будућности нема без рјешавања прошлости а управо о прошлости смо све наопако учили, морамо с њима расчистити све да би некако могли живјети једни поред других !

ODGOVORITE
Name

Marko

29.11.2014 22:40

Apsolutno je tacno sto je gore receno od predsednika SR.Ne razumem da neki komentari ne shvataju da je to potpuna istina. Mislim vi koji pisete komentare niste bili u ni u jednom logoru, niti ste osetili zlocin koji se provodio u takozvanoj BiH u vremenu 1992 do 1995 godine.U to vreme Alija je organizovao i posecivao takve logore gde su mladici i deca gladovali i muceni po naredjenju te zloglasne Handjar divizije.

ODGOVORITE
Name

Dobro upućen

30.11.2014 21:48

Istina je da Alija Izetbegović NIJE bio pripadnik 13. SS Handžar divizije, niti bilo koje druge njemačke formacije. Istina je takođe da NIJE bio pripadnik ni jedne vojne ili poluvojne formacije, niti političke organizacije ili upravnog aparata tadašnje kvilinške NDH. Inače se kao i dio obrazovanijih mladića-muslimana u SA, više okretao ka džamiji i autoritetima koji su na islam, vjeru gledali na jedan drugačiji način i u nekom širem kontekstu, što se kasnije iskristalisalo u pokret ili organizaciju, poznat kao Mladi muslimani. I zato ne treba dosoljavati.

ODGOVORITE