Демонстрације на "Црни петак"

Демонстранти су данас, традиционално првог дана великих празничних распордаја, у Сент Луису протестовали по тржним центрима због одлуке пороте да полицајац који је у августу убио ненаоружаног црног тинејџера не буде кривично гоњен.

Свијет 28.11.2014 | 22:31
Демонстрације на "Црни петак"

И у многим другим градовима САД су за данас били планирани протести по тржним центрима, али је одзив био слаб а протести кратки, осим у Чикагу, где се око 200 људи окупило у близини трговачке четврти Магнифисент мајл, преноси АП.

У Бруклину (Њујорк) је био планиран протестни ступ под слоганом "Руке горе. Немој да купујеш!", али се ниједан демонстрант није појавио.

У Манчестеру, предграђу Сент Луиса, полиција (састављена претежно од белаца) је упозорила двадесетак (углавном црних) демонстраната да морају да се повуку бар 50 стопа (око 15 м) од уласка у робну кућу Волмарт, а потом их је фронталним напредовањем потиснула до оближњег паркинга. Демонстранти су скандирали "без правде, без мира, без расистичке полиције" (што се на енглеском језику римује).

"Желимо да заиста саопштимо свету да ово више није пословање као обично", истакао је Ченџераи Кумањика, ванредни професор на Универзитету Клемсон.

Откад је у понедељак увече саопштено како полицајац Дарен Вилсон, који је у августу убио 18-годишњег Мајкла Брауна, неће бити процесуиран, дошло је до протеста широм САД.

У Фергусону, предграђу Сент Луиса у којем се убиство догодило, након саопштавања одлуке пороте запаљено је више зграда и аутомобила, а на десетине демонстраната је ухапшено, али су наредних дана протести бивали све мирнији.

Коментари / 0

Оставите коментар