Demonstracije na "Crni petak"

Demonstranti su danas, tradicionalno prvog dana velikih prazničnih raspordaja, u Sent Luisu protestovali po tržnim centrima zbog odluke porote da policajac koji je u avgustu ubio nenaoružanog crnog tinejdžera ne bude krivično gonjen.

Svijet 28.11.2014 | 22:31
Demonstracije na "Crni petak"

I u mnogim drugim gradovima SAD su za danas bili planirani protesti po tržnim centrima, ali je odziv bio slab a protesti kratki, osim u Čikagu, gde se oko 200 ljudi okupilo u blizini trgovačke četvrti Magnifisent majl, prenosi AP.

U Bruklinu (Njujork) je bio planiran protestni stup pod sloganom "Ruke gore. Nemoj da kupuješ!", ali se nijedan demonstrant nije pojavio.

U Mančesteru, predgrađu Sent Luisa, policija (sastavljena pretežno od belaca) je upozorila dvadesetak (uglavnom crnih) demonstranata da moraju da se povuku bar 50 stopa (oko 15 m) od ulaska u robnu kuću Volmart, a potom ih je frontalnim napredovanjem potisnula do obližnjeg parkinga. Demonstranti su skandirali "bez pravde, bez mira, bez rasističke policije" (što se na engleskom jeziku rimuje).

"Želimo da zaista saopštimo svetu da ovo više nije poslovanje kao obično", istakao je Čendžerai Kumanjika, vanredni profesor na Univerzitetu Klemson.

Otkad je u ponedeljak uveče saopšteno kako policajac Daren Vilson, koji je u avgustu ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna, neće biti procesuiran, došlo je do protesta širom SAD.

U Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u kojem se ubistvo dogodilo, nakon saopštavanja odluke porote zapaljeno je više zgrada i automobila, a na desetine demonstranata je uhapšeno, ali su narednih dana protesti bivali sve mirniji.

Komentari / 0

Ostavite komentar