Упозорење ветеринара

Ветеринарска инспекција у Бијељини упозорила је данас на опасности уоченог раста промета стоке без прибављеног здравствог увјерења и изван пијаце.

Република Српска 28.11.2014 | 11:40
Упозорење ветеринара

У саопштењу се подсјећа да животиња, чији здравствени статус није претходно утврђен, не смије бити стављена у промет и не смије напустити двориште или фарму власника јер представља потенцијални извор заразних болести за друге животиње, од којих се неке болести могу са животиње пренијети и на човјека.

Ветеринарски инспектор у Бијељини је у посљедње вријеме уочио да одређени број фармера допрема животиње на сточну пијацу, а да претходно нису испунили законску обавезу прибављања увјерења о здравственом стању животиња, као и да продају животиње изван круга пијаце, на недозвољеним мјестима.

Из инспекције упозоравају да обавезу о посједовању здравствог увјерења за животињу морају поштовати и купци, а казне за кршење обавезе о посједовању ветеринарске здравствене документације у промету стоке су од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

"Смисао здравтственог увјерења животиња у промету је у спречавању настанка економских штета у сточном фонду, као и у спречавању ширења зооноза", истиче се у саопштењу.

Ветеринарска градска инспекција најавила је да ће у сарадњи са републичким ветеринарским инспекторима и уз асистенцију полиције појачано контролисати промет животиња.

Контроле ће се спроводити на сточној пијаци, на прилазима и на јавним путевима, а односиће се како на фармере, тако и на купце животиња.

Планирана је и чвршћа сарадња са представницима предузећа "Град" које газдује сточном пијацом да се спријечи улазак у круг пијаце оним пошиљкама животиња које немају здравствено увјерење.

"Смисао ових контрола није кажњавање, него подизање свијести о неопходности обезбјеђивања здравствено сигурног промета животиња с циљем елиминације потенцијалних економских штета и обезбјеђивање намирница сигурних за људску употребу", истичу у градској ветеринарској инспекцији.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар