Upozorenje veterinara

Veterinarska inspekcija u Bijeljini upozorila je danas na opasnosti uočenog rasta prometa stoke bez pribavljenog zdravstvog uvjerenja i izvan pijace.

Republika Srpska 28.11.2014 | 11:40
Upozorenje veterinara

U saopštenju se podsjeća da životinja, čiji zdravstveni status nije prethodno utvrđen, ne smije biti stavljena u promet i ne smije napustiti dvorište ili farmu vlasnika jer predstavlja potencijalni izvor zaraznih bolesti za druge životinje, od kojih se neke bolesti mogu sa životinje prenijeti i na čovjeka.

Veterinarski inspektor u Bijeljini je u posljednje vrijeme uočio da određeni broj farmera doprema životinje na stočnu pijacu, a da prethodno nisu ispunili zakonsku obavezu pribavljanja uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, kao i da prodaju životinje izvan kruga pijace, na nedozvoljenim mjestima.

Iz inspekcije upozoravaju da obavezu o posjedovanju zdravstvog uvjerenja za životinju moraju poštovati i kupci, a kazne za kršenje obaveze o posjedovanju veterinarske zdravstvene dokumentacije u prometu stoke su od 1.000 KM do 3.000 KM.

"Smisao zdravtstvenog uvjerenja životinja u prometu je u sprečavanju nastanka ekonomskih šteta u stočnom fondu, kao i u sprečavanju širenja zoonoza", ističe se u saopštenju.

Veterinarska gradska inspekcija najavila je da će u saradnji sa republičkim veterinarskim inspektorima i uz asistenciju policije pojačano kontrolisati promet životinja.

Kontrole će se sprovoditi na stočnoj pijaci, na prilazima i na javnim putevima, a odnosiće se kako na farmere, tako i na kupce životinja.

Planirana je i čvršća saradnja sa predstavnicima preduzeća "Grad" koje gazduje stočnom pijacom da se spriječi ulazak u krug pijace onim pošiljkama životinja koje nemaju zdravstveno uvjerenje.

"Smisao ovih kontrola nije kažnjavanje, nego podizanje svijesti o neophodnosti obezbjeđivanja zdravstveno sigurnog prometa životinja s ciljem eliminacije potencijalnih ekonomskih šteta i obezbjeđivanje namirnica sigurnih za ljudsku upotrebu", ističu u gradskoj veterinarskoj inspekciji.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar