Данас блокада прелаза у Орашју

Око 1.000 пољопривредника из БиХ блокираће данас од 12.00 до 14.00 часова царински терминал Орашје за увоз и извоз свих врста робе у знак протеста због неиспуњавања њиховог захтјева за привремено затварање прелаза Изачић, Орашје и Горица до стицања услова за њихов рад.

Босна и Херцеговина 28.11.2014 | 10:35
Данас блокада прелаза у Орашју

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је Срни да је основни захтјев мљекара, да би престали са блокадом царинских терминала, затварање ова три гранична прелаза који не испуњавају основне услове.

"Нисмо слали никакав јавни позив и позивали људе, него само фармере домаћине и надамо се да ће доћи 1.000 фармера", рекао је Усорац.

Он је навео да пољопривредници траже да се ти гранични прелази доведу у ред, да се санирају и да служе својој сврси, истичући да могу служити сврси само ако гранични прелаз има терминал и све остале контроле, јер роба мора ући у терминал.

Говорећи о захтјевима, Усорац је рекао да су Савјет министара БиХ и Управа за индиректно опорезивање донијели позитивне одлуке, али да пољопривредници нису задовољни и да траже да се одреди датум и одговорно лице које ће провести те одлуке.

"Остаје спорно привремено затварање три гранична прелаза према ЕУ који не испуњавају ни основне услове да би били гранични прелази, тамо нема ни терминала, нема ништа. Ни на ова два која су према ЕУ одобрени и од наше стране и од стране Уније такође није уредно стање и тамо 70 одсто робе иде ван терминала", додао је Усорац.

Он је рекао да се граница мора уредити, јер се буџет БиХ пуни од пореза, прелевмана, царина и акциза који се наплаћују на граници.

"Ако роба не иде преко граничних прелаза, ако се ту смањују цијене и количине, онда се буџет не може пунити. Морамо заштитити БиХ да бисмо заштити себе. Ако уредимо границу, већ смо ријешили велики дио проблема", рекао је Усорац.



Коментари / 0

Оставите коментар