Ово ће забољети Русију јаче него санкције

Цене нафте на светском тржишту пале су од јуна ове године скоро за 30 одсто и налазе се на новом четворогодишњем минимуму, а цена барела "брент" опала је за још три долара после одлуке Организације земаља извозника нафте (ОПЕК) да не смањи производњу, иако је светско тржиште засићено.

Свијет 28.11.2014 | 09:00
Ово ће забољети Русију јаче него санкције

Одлука земаља ОПЕК-а имаће тешке последице по економију Русије која је већ била уздрмана претходним падом цена нафте који јако је погодио руску валуту. Овог месеца руска рубља изгубила је готово 45 одсто своје вредности. Најтежи дан био је 7. новембра када је вредност износила 60 рубаља за један евро и 48 за један долар.

Непосредно пред ову одлуку, у Москви су се састали министар спољних послова Саудијске Арабије, принц Сауд ал-Фаисал и руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Лавров је тада упозорио да је обарање цена нафте упорено против Русије.

„Неко покушава да сруши цену нафте управо да би се Русији нанела штета, нарочито пошто је постало јасно да актуелне санкције неће узроковати превелики ударац Русији“, рекао је тада Лавров..

Руска економија се и даље превише ослања на извоз енергента (нафте и гаса) и веома је осетљива на флуктуацију цена ових ресурса. Међутим, ако се заиста циљано ради на рушењу цене нафте, без обзира на тржиште, та операција не погађа само Русију већ и земље попут Саудијске Арабије, Венецуеле,Ирана и др.

Претпоставља се да би цена барела могла да се спусти и на 60 долара уколико чланице ОПЕК-а не постигну договор о смањењу производње.

Готово свим земљама произвођачима нафте никако не одговара цена испод 75 долара по барелу јер тада већ гомилају губитке. Међутим, када је реч о балансирању буџета, свака земља је различита.

На пример, Ирану треба чак 140 долара по барелу да би имао балансиран буџет од тога, док рецимо УЕА треба свега 73,30 долара по барелу. Саудијској Арабији, рецимо, треба цена од 90,70 долара по барелу, што значи да им актуелна цена, која повремено пада и испод 75 долара, никако не одговара, пише Раша тудеј.

Све то говори у прилог тврдњи руске стране да је реч о политичкој, а не економској одлуци.

Аналитичари су, након састанка Лаврова и ал-Фаисала, тврдили да ће одлука ОПЕК-а показати да ли је Саудијска Арабија, као водећа земља ОПЕК-а, изабрала компромис или конфронтацију? Одлука да се производња нафте не смањи недвосмислено представља конфронтацију са Русијом.

Са друге стране, руски председник Владимир Путин претходних дана упозоравао је чланице ОПЕК-а на могуће последице њихових одлука.

"Ако се намерно снижавају цене енергената, то ће погодити и оне који изазивају пад цена. То уопште не значи да ће санкције, нагли пад цена нафте и девалвација националне валуте имати негативне резултате или катастрофалне последице само за нас. Ништа од тога се неће догодити!", рекао је Путин.

Руски председник је казао да проблема има, да су они присутни и да ће се повећавати, што ће погоршати ситуацију, али не само у Русији већ и у партнерским земљама, укључујући оне у којима се производе гас и нафта.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

профа

28.11.2014 15:53

Направи песак од глупих арапа

ОДГОВОРИТЕ