Шолаја: Политичко питање са огромним санкцијама

Дигитализација у БиХ искључиво је политичко питање и ако се не проведе до 17. јуна 2015, сви у земљи ће претрпјети огромне санкције, јер је ријеч о међународним преузетим обавезама, те великим комерцијалним и економским интересима, прије свега, сусједних земаља, изјавио је члан Савјета Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ Милош Шолаја.

Босна и Херцеговина 27.11.2014 | 17:18
Шолаја: Политичко питање са огромним санкцијама

На округлом столу под називом "Дигитализација у БиХ - шта након 17. јуна 2015. године", Шолаја је рекао да је Савјет министара БиХ најодговорнији за политике комуникација у сваком аспекту, те да их мора јасно и прецизно утврдити.

"Наш приједлог је да се за ову прилику утврди посебна стратегија или посебан сет интервентних мјера, јер се нема времена за усаглашавање политика. Нажалост, ту има много онога што у БиХ треба да буде култура компромиса, чак и посљедњих дана видимо да се покушавају предложити ствари кроз разне административно-техничке заврзламе", рекао је Шолаја новинарима у Сарајеву.

Он сматра да сва питања и проблеме у вези са дигитализацијом треба ставити пред Савјет министара, Одбор јавног РТВ система, Министарство транспорта и комуникација БиХ и све које учествују у том процесу да анализирају сва рјешења донесена до сада и да се види гдје је процес стао.

"РАК регулише издавање дозвола, на основу претходно створених услова, тако да је потребно да се сви укључе у ово питање. Јавни емитери из Федерације БиХ поставили су другачије захтјеве РАК-у од онога шта је договорено на Одбору у Бањалуци, тако да се поново заглавило у дигитализацији. Ми апелујемо да се то све доведе до краја", рекао је Шолаја.

Помоћник директора за управљање радиофреквенцијским спектром РАК-а Синиша Петровић поновио је да, уколико се у БиХ не заврши процес дигитализације до 17. јуна наредне године, БиХ очекује у потпуности гашење телевизијског емитовања.

"У том случају, оно што ће остати од телевизијског сигнала у БиХ, јесте да ћемо имати само случајно телевизијски сигнал и то на појединим локацијама. Морамо убрзати овај процес и паралелно радити на милион ствари да бисмо ублажили посљедице гашења, јер је неминовност да ћемо изгубити телевизијске станице и њихово емитовање", упозорио је Петровић.

Он сматра да су за успорен процес дигитализације кривци сви, свако у свом дијелу надлежности.Према његовим ријечима, РАК је надлежан за издавање појединачних дозвола, али је за реализацију пројекта именован Одбор јавног РТВ система, а кооординатор пројекта је Министарство транспорта и комуникација БиХ, које га и имплементира.

"РАК је строго поштовао процедуру и свима који су му упућивали захтјеве рекао је да, ако се испуне технички услови за издавање дозвола, потребно је још и видјети да ли је она и процедурално проведена да би били сигурни да је и Одбор сагласан с тим, као неко у чијој је то надлежности", истакао је Петровић.

Он је рекао да би сутра требало да буде састанак са директорима три јавна радио-телевизијска сервиса у БиХ, с циљем шта се дешава, јер су са једне стране постигнути договори, а са друге потпуно супротна поступања.

Савјетник министра транспорта и комуникација БиХ Мехмед Аговић рекао је да је у БиХ покренута прва фаза дигитализације, те да је тај посао завршен само на објектима РТВ-а БиХ и РТВ Федерације БиХ, док још није започео на објектима РТВ Републике Српске "из простог разлога што није дозвољено извођачу радова да инсталира ту опрему".

"То је застој који је врло озбиљан и има своје посљедице финансијске природе. С друге стране, у Савјету министара постоји блокада активирања друге фазе, која би по плану, требало да буде завршена до краја ове године, што је такође један од озбиљних проблема", рекао је Аговић.

Према његовим ријечима, неопходно је да се људи у јавним ртв сервисима договоре о покретању оснивања корпорације јавног ртв система, јер је то кључна карика у провођењу пројекта дигитализације, односно у каснијем газдовању дигиталним системом и технолошким развојем јавног ртв система.

"У супротном, јавни ртв систем неће моћи извршавати своју обавезу, своју мисију тог неког генератора демократских процеса. Нема нико право одузети највећем броју грађана БиХ да путем своје антене примају дигитални сигнал. У Министарству постоји све спремно да се подржи корак јавних ртв сервиса и да учинимо све што је могуће да до 17. јуна БиХ испуни своју међународну обавезу из Женеве", истакао је Аговић.

Он је нагласио да постоји обавеза и према комерцијалном медијском сектор, јер и он треба да добије могућност да има пренос емитовања програма путем дигиталне мреже, те додао да је власник дигиталне опреме њен купац, у овом случају Савјет министара.

"Дигитална опрема биће на располагању ртв сервисима, односно њиховој корпорацији, која ће бринути о дистрибуцији дигиталног сигнала за сва три јавна ртв сервиса. Ниједан од сва три јавна ртв сервиса не може самостално радити и самостално користити дјелимично дигиталну мрежу преноса и емитовања програма", истакао је Аговић.

Предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић рекао је да је у овом тренутку најмање важно ко је за шта крив, те да је идеја Агенције била да проба анимирати све оне који имају улогу у процесу дигитализације да одговорно и озбиљно, без одлагања приступе испуњавању својих обавеза.

Према његовим ријечима, "телевизијски мрак" је потпуно извјесна посљедица и за то највећу одговорност сносе јавни сервиси и Савјет министара, јер су то двије адресе које морају учинити највећи напор, највише воља показати да се процес дигитализације заврши.


Коментари / 0

Оставите коментар