Šolaja: Političko pitanje sa ogromnim sankcijama

Digitalizacija u BiH isključivo je političko pitanje i ako se ne provede do 17. juna 2015, svi u zemlji će pretrpjeti ogromne sankcije, jer je riječ o međunarodnim preuzetim obavezama, te velikim komercijalnim i ekonomskim interesima, prije svega, susjednih zemalja, izjavio je član Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Miloš Šolaja.

Bosna i Hercegovina 27.11.2014 | 17:18
Šolaja: Političko pitanje sa ogromnim sankcijama

Na okruglom stolu pod nazivom "Digitalizacija u BiH - šta nakon 17. juna 2015. godine", Šolaja je rekao da je Savjet ministara BiH najodgovorniji za politike komunikacija u svakom aspektu, te da ih mora jasno i precizno utvrditi.

"Naš prijedlog je da se za ovu priliku utvrdi posebna strategija ili poseban set interventnih mjera, jer se nema vremena za usaglašavanje politika. Nažalost, tu ima mnogo onoga što u BiH treba da bude kultura kompromisa, čak i posljednjih dana vidimo da se pokušavaju predložiti stvari kroz razne administrativno-tehničke zavrzlame", rekao je Šolaja novinarima u Sarajevu.

On smatra da sva pitanja i probleme u vezi sa digitalizacijom treba staviti pred Savjet ministara, Odbor javnog RTV sistema, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH i sve koje učestvuju u tom procesu da analiziraju sva rješenja donesena do sada i da se vidi gdje je proces stao.

"RAK reguliše izdavanje dozvola, na osnovu prethodno stvorenih uslova, tako da je potrebno da se svi uključe u ovo pitanje. Javni emiteri iz Federacije BiH postavili su drugačije zahtjeve RAK-u od onoga šta je dogovoreno na Odboru u Banjaluci, tako da se ponovo zaglavilo u digitalizaciji. Mi apelujemo da se to sve dovede do kraja", rekao je Šolaja.

Pomoćnik direktora za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom RAK-a Siniša Petrović ponovio je da, ukoliko se u BiH ne završi proces digitalizacije do 17. juna naredne godine, BiH očekuje u potpunosti gašenje televizijskog emitovanja.

"U tom slučaju, ono što će ostati od televizijskog signala u BiH, jeste da ćemo imati samo slučajno televizijski signal i to na pojedinim lokacijama. Moramo ubrzati ovaj proces i paralelno raditi na milion stvari da bismo ublažili posljedice gašenja, jer je neminovnost da ćemo izgubiti televizijske stanice i njihovo emitovanje", upozorio je Petrović.

On smatra da su za usporen proces digitalizacije krivci svi, svako u svom dijelu nadležnosti.Prema njegovim riječima, RAK je nadležan za izdavanje pojedinačnih dozvola, ali je za realizaciju projekta imenovan Odbor javnog RTV sistema, a kooordinator projekta je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, koje ga i implementira.

"RAK je strogo poštovao proceduru i svima koji su mu upućivali zahtjeve rekao je da, ako se ispune tehnički uslovi za izdavanje dozvola, potrebno je još i vidjeti da li je ona i proceduralno provedena da bi bili sigurni da je i Odbor saglasan s tim, kao neko u čijoj je to nadležnosti", istakao je Petrović.

On je rekao da bi sutra trebalo da bude sastanak sa direktorima tri javna radio-televizijska servisa u BiH, s ciljem šta se dešava, jer su sa jedne strane postignuti dogovori, a sa druge potpuno suprotna postupanja.

Savjetnik ministra transporta i komunikacija BiH Mehmed Agović rekao je da je u BiH pokrenuta prva faza digitalizacije, te da je taj posao završen samo na objektima RTV-a BiH i RTV Federacije BiH, dok još nije započeo na objektima RTV Republike Srpske "iz prostog razloga što nije dozvoljeno izvođaču radova da instalira tu opremu".

"To je zastoj koji je vrlo ozbiljan i ima svoje posljedice finansijske prirode. S druge strane, u Savjetu ministara postoji blokada aktiviranja druge faze, koja bi po planu, trebalo da bude završena do kraja ove godine, što je takođe jedan od ozbiljnih problema", rekao je Agović.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se ljudi u javnim rtv servisima dogovore o pokretanju osnivanja korporacije javnog rtv sistema, jer je to ključna karika u provođenju projekta digitalizacije, odnosno u kasnijem gazdovanju digitalnim sistemom i tehnološkim razvojem javnog rtv sistema.

"U suprotnom, javni rtv sistem neće moći izvršavati svoju obavezu, svoju misiju tog nekog generatora demokratskih procesa. Nema niko pravo oduzeti najvećem broju građana BiH da putem svoje antene primaju digitalni signal. U Ministarstvu postoji sve spremno da se podrži korak javnih rtv servisa i da učinimo sve što je moguće da do 17. juna BiH ispuni svoju međunarodnu obavezu iz Ženeve", istakao je Agović.

On je naglasio da postoji obaveza i prema komercijalnom medijskom sektor, jer i on treba da dobije mogućnost da ima prenos emitovanja programa putem digitalne mreže, te dodao da je vlasnik digitalne opreme njen kupac, u ovom slučaju Savjet ministara.

"Digitalna oprema biće na raspolaganju rtv servisima, odnosno njihovoj korporaciji, koja će brinuti o distribuciji digitalnog signala za sva tri javna rtv servisa. Nijedan od sva tri javna rtv servisa ne može samostalno raditi i samostalno koristiti djelimično digitalnu mrežu prenosa i emitovanja programa", istakao je Agović.

Predsjedavajući Savjeta RAK-a Plamenko Čustović rekao je da je u ovom trenutku najmanje važno ko je za šta kriv, te da je ideja Agencije bila da proba animirati sve one koji imaju ulogu u procesu digitalizacije da odgovorno i ozbiljno, bez odlaganja pristupe ispunjavanju svojih obaveza.

Prema njegovim riječima, "televizijski mrak" je potpuno izvjesna posljedica i za to najveću odgovornost snose javni servisi i Savjet ministara, jer su to dvije adrese koje moraju učiniti najveći napor, najviše volja pokazati da se proces digitalizacije završi.


Komentari / 0

Ostavite komentar