Шкоти добијају већу аутономију

Главне британске политичке странке постигле су, како наводе, историјски договор о већој аутономији Шкотске у покушају да задовоље разочаране грађане који су изгубили на референдуму о осамостаљењу прије два мјесеца.

Свијет 27.11.2014 | 15:25
Шкоти добијају већу аутономију

Договор, који је представљен данас, биће примијењен тек послије општих избора у Великој Британији сљедеће године.

Ријеч је о највећем трансферу овлаштења на Шкотску са Уједињеног Краљевства од када је 1999. године основан шкотски парламент, преноси Ројтерс.

Међу новим мјерама су право Шкотске да одређује пореску стопу на приходе, одређени утицај на социјална улагања, као и право на начин бирања и рада шкотског парламента и осталих политичких структура.

Шкотска ће добити средства од пореза који наплаћује уз усаглашавање са политиком трошења коју тренутно одређује Лондон. Шкотска ће добити и већа права у области задуживања, иако ће за то бити потребан договор са британском владом.

Британски владајући конзервативци и либерали, те опозициони лабуристи обећали су уочи референдума да ће дати већа овлаштења Шкотској, да би појачали подршку јавности очувању заједничке државе.

Роберт Смит, члан горњег дома британског Парламента, рекао је у Единбургу да ће овај договор омогућити шкотском праламенту да буде утицајнији, аутономнији и да има већу одговорност.

Премијер Дејвид Камерон изјавио је да је задовољан постигнутим договором и нагласио да је влада "испунила обећање" дато шкотском народу.

Коментари / 0

Оставите коментар