Споменик Исидори Секулић у Београду

Споменик Исидори Секулић (1877-1958) српској књижевници и академику, биће, по свему судећи, постављен у Београду а Скупштина града, с тим у вези, формира одбор за његово подизање.

Србија 27.11.2014 | 11:45
Споменик Исидори Секулић у Београду

Исидора Секулић, која је у већи део живота провела у Београду, рођена је фебруара 1877. у Мошорину, Бачка, у породици општинског бележника.

Детињство је провела у Земуну, завршила је Вишу женску школу у Новом Саду, Учитељску у Сомбору и Виши педагогијум у Пешти.

Радила је у школама у Панчеву, Шапцу, а од 1909. је у Београду, где четири године касније излази прва њена књига "Сапутници". У време балканских ратова, са супругом путује у Норвешку, да би се потом јавила антологијским "Писмима из Норвешке". Докторирала је у Берлину.

За време Другог светског рата објављене су три њене књиге, а после ослобођења објављени су: "Записи о моме народу" (1948), "Његошу књига дубоке оданости"(1951), "Говор и језик културна смотра народа"(1956) и "Мир и немир" (1957).Била је плодан литерата и есејиста, ретке ерудиције и истанчаног израза, зналац низа језика.

За дописног члана Српске краљевске академије изабрана је 1939. а за редовног члана САН (данас САНУ) новембра 1950. године.

Умрла је 5. априла 1958. године и сахрањена је на Топчидерском гробљу, скромно као што је и живела.

Општина Савски венац додељује књижевну Награду Исидора Секулић, од 1967. године.

Њено име оноси библиотека у београдској општини Савски венац. У Новом Саду постоји гимназија названа по њој. Основне школе у Београду, њеном родном Мошорину, као и у Шајкашу и Панчеву понеле су њено име.

Име Исидоре Секулић носе и улице у београдској општини Вождовац, у Сомбору, Панчеву, Новом Саду, Крушевцу, Старој Пазови, Суботици, Јагодини, Подгорици.

Како је најављено споменик би требало да буде подигнут у београдском парку Мала звезда, на углу улица Андре Николића и Петра Чајковског, на Сењаку.

У Универзитетској библиотеци у Београду налази се њена лична библиотека, рукописна заоставштина, нешто намештаја и уметничких слика, смештених у Спомен собу Исидора Секулић, у складу с њеном личном жељом.

Коментари / 0

Оставите коментар