Spomenik Isidori Sekulić u Beogradu

Spomenik Isidori Sekulić (1877-1958) srpskoj književnici i akademiku, biće, po svemu sudeći, postavljen u Beogradu a Skupština grada, s tim u vezi, formira odbor za njegovo podizanje.

Srbija 27.11.2014 | 11:45
Spomenik Isidori Sekulić u Beogradu

Isidora Sekulić, koja je u veći deo života provela u Beogradu, rođena je februara 1877. u Mošorinu, Bačka, u porodici opštinskog beležnika.

Detinjstvo je provela u Zemunu, završila je Višu žensku školu u Novom Sadu, Učiteljsku u Somboru i Viši pedagogijum u Pešti.

Radila je u školama u Pančevu, Šapcu, a od 1909. je u Beogradu, gde četiri godine kasnije izlazi prva njena knjiga "Saputnici". U vreme balkanskih ratova, sa suprugom putuje u Norvešku, da bi se potom javila antologijskim "Pismima iz Norveške". Doktorirala je u Berlinu.

Za vreme Drugog svetskog rata objavljene su tri njene knjige, a posle oslobođenja objavljeni su: "Zapisi o mome narodu" (1948), "Njegošu knjiga duboke odanosti"(1951), "Govor i jezik kulturna smotra naroda"(1956) i "Mir i nemir" (1957).Bila je plodan literata i esejista, retke erudicije i istančanog izraza, znalac niza jezika.

Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabrana je 1939. a za redovnog člana SAN (danas SANU) novembra 1950. godine.

Umrla je 5. aprila 1958. godine i sahranjena je na Topčiderskom groblju, skromno kao što je i živela.

Opština Savski venac dodeljuje književnu Nagradu Isidora Sekulić, od 1967. godine.

Njeno ime onosi biblioteka u beogradskoj opštini Savski venac. U Novom Sadu postoji gimnazija nazvana po njoj. Osnovne škole u Beogradu, njenom rodnom Mošorinu, kao i u Šajkašu i Pančevu ponele su njeno ime.

Ime Isidore Sekulić nose i ulice u beogradskoj opštini Voždovac, u Somboru, Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu, Staroj Pazovi, Subotici, Jagodini, Podgorici.

Kako je najavljeno spomenik bi trebalo da bude podignut u beogradskom parku Mala zvezda, na uglu ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog, na Senjaku.

U Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu nalazi se njena lična biblioteka, rukopisna zaostavština, nešto nameštaja i umetničkih slika, smeštenih u Spomen sobu Isidora Sekulić, u skladu s njenom ličnom željom.

Komentari / 0

Ostavite komentar