Зорана Михајловић дијели лекције Стефановићу

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић искористила је саобраћајну несрећу на Ади Хуји, да очита лекцију министру полиције Небојши Стефановићу.

Србија 26.11.2014 | 18:45
Зорана Михајловић дијели лекције Стефановићу

Иако је Стефановић пре два месеца почео да ради на изменама Закона о безбедности саобраћаја, Михајловићева је хитно, након несреће у којој је погинуло троје младих, формуирала своју радну групу за промену истог закона по хитном поступку, иако је он у надлежности МУП-а.

Док је Стефановић јуче одбио да “долије уље на ватру” и само кратко објаснио да се сплетом околности није чуо са Михајловићком због њених обавеза, министарка је у исцрпној изјави за “Блиц” појаснила и шта јој се не свиђа у раду МУП-а по питању измена Закона о безбедности саобраћаја и најавила да ће се отуда она тиме позабавити.

- Предложићу да за особе до 21 године старости важи нулта толеранција на алкохол, али и да се удвоструче казне уколико се у колима налазе и малолетна деца - саопштила је она.

Обавештена

Упућенима је била врло збуњујућа чињеница да Михајловић “није обавештена” да је њен страначки колега Стефановић идентичну Радну групу у МУП формирао два месеца раније у којој су осим надлежних из МУП-а, саобраћајних стручњака и правника и представници из њеног Министарства.

- Ми прихватамо помоћ са свих страна и све сугестије. Причаћемо и са Министарством саобраћаја, али и са Агенцијом за саобраћај и са свим другим који желе да помогну. Нисам разговарао са министарком Михајловић о Радној групи којом она председава, а која треба да предложи мере заштите младих у саобраћају, јер је два дана била изван земље. Не знам какав ће бити формат те радне групе, али колико сам схватио то је саветодавно тело које треба да нам упути предлоге, а ми ћемо подржати
све предлоге који нам стигну - рекао је Стефановић вероватно не желећи да распирује варнице на овој релацији, с обзиром да није желео да директно одговори на питање откуд две групе.

Мишљење

Супротно очекиваном министарка Михајловић је била упућена у постојање радне групе МУП о чијем раду је итекако имала својем мишљење.
- Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре иницирало је измене Закона још у јуну 2014. када смо упутили писмо МУП-у. Предложили смо измене у ширем смислу, превенцију и едукацију, и усклађивање са нормама ЕУ, радом Агенције за безбедност, укључивање Удружења родитеља и младих - наводи министарка.
 

Ограничења

Она додаје да измене на којима је радила радна група МУП-а штите све возаче и младе, али не иду у детаље.
 

- Када се десила несрећа на Ади Хуји, формирали смо радну групу за бригу и чување младих возача и учесника у саобраћају. Она ће у наредних седам дана предложити ограничења у виду аутомобила који млади могу да возе што нисмо видели у изменама Закона - каже Михајловић, наводећи да мере које њена група предложи треба да почнуда се примењују од 1.јануара 2015.

Коментари / 0

Оставите коментар