Zorana Mihajlović dijeli lekcije Stefanoviću

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović iskoristila je saobraćajnu nesreću na Adi Huji, da očita lekciju ministru policije Nebojši Stefanoviću.

Srbija 26.11.2014 | 18:45
Zorana Mihajlović dijeli lekcije Stefanoviću

Iako je Stefanović pre dva meseca počeo da radi na izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, Mihajlovićeva je hitno, nakon nesreće u kojoj je poginulo troje mladih, formuirala svoju radnu grupu za promenu istog zakona po hitnom postupku, iako je on u nadležnosti MUP-a.

Dok je Stefanović juče odbio da “dolije ulje na vatru” i samo kratko objasnio da se spletom okolnosti nije čuo sa Mihajlovićkom zbog njenih obaveza, ministarka je u iscrpnoj izjavi za “Blic” pojasnila i šta joj se ne sviđa u radu MUP-a po pitanju izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja i najavila da će se otuda ona time pozabaviti.

- Predložiću da za osobe do 21 godine starosti važi nulta tolerancija na alkohol, ali i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca - saopštila je ona.

Obaveštena

Upućenima je bila vrlo zbunjujuća činjenica da Mihajlović “nije obaveštena” da je njen stranački kolega Stefanović identičnu Radnu grupu u MUP formirao dva meseca ranije u kojoj su osim nadležnih iz MUP-a, saobraćajnih stručnjaka i pravnika i predstavnici iz njenog Ministarstva.

- Mi prihvatamo pomoć sa svih strana i sve sugestije. Pričaćemo i sa Ministarstvom saobraćaja, ali i sa Agencijom za saobraćaj i sa svim drugim koji žele da pomognu. Nisam razgovarao sa ministarkom Mihajlović o Radnoj grupi kojom ona predsedava, a koja treba da predloži mere zaštite mladih u saobraćaju, jer je dva dana bila izvan zemlje. Ne znam kakav će biti format te radne grupe, ali koliko sam shvatio to je savetodavno telo koje treba da nam uputi predloge, a mi ćemo podržati
sve predloge koji nam stignu - rekao je Stefanović verovatno ne želeći da raspiruje varnice na ovoj relaciji, s obzirom da nije želeo da direktno odgovori na pitanje otkud dve grupe.

Mišljenje

Suprotno očekivanom ministarka Mihajlović je bila upućena u postojanje radne grupe MUP o čijem radu je itekako imala svojem mišljenje.
- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iniciralo je izmene Zakona još u junu 2014. kada smo uputili pismo MUP-u. Predložili smo izmene u širem smislu, prevenciju i edukaciju, i usklađivanje sa normama EU, radom Agencije za bezbednost, uključivanje Udruženja roditelja i mladih - navodi ministarka.
 

Ograničenja

Ona dodaje da izmene na kojima je radila radna grupa MUP-a štite sve vozače i mlade, ali ne idu u detalje.
 

- Kada se desila nesreća na Adi Huji, formirali smo radnu grupu za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju. Ona će u narednih sedam dana predložiti ograničenja u vidu automobila koji mladi mogu da voze što nismo videli u izmenama Zakona - kaže Mihajlović, navodeći da mere koje njena grupa predloži treba da počnuda se primenjuju od 1.januara 2015.

Komentari / 0

Ostavite komentar