Ево зашто је Челси најбољи!

Челси доминира на само на терену ове сезоне, већ и по свим статистичким параметрима у Премијер лиги и Лиги шампиона.

Фудбал 26.11.2014 | 23:10
Ево зашто је Челси најбољи!

Челси ове сезоне доминира на свим фронтовима. Тренер Жозе Мурињо успео је да сложи све коцкице онако како је желео и многи већ сада тврде да није питање да ли ће на пролеће Челси освојити неки трофеј, већ колико пехара ће да стигне на Стамфорд Бриџ.

Оно што навијачи Челсија могу да виде ове сезоне је добра и атрактивна игра, а све бројке и статистика такође су на страни Мурињових моћних Плаваца.

Челси је у првих 12 кола Премијер лиге постигао 30 голова, односно у просеку 2,5 по утакмици и по томе је убедљиво најбољи тим у шампионату. Друго место, са 24 поготка деле Саутемптон и Манчестер Сити.

Плавци су први и по проценту успешних додавања, што у њиховим случају износи 78 одсто. Наравно, у овом сегменту доминирају асови као што су Еден Азар, Оскар и Сеск Фабрегас. Зато и није чудо што Дијего Коста тресе мреже као од шале. Дао их је 11 на 14 мечева ове сезоне.

Најбољи проценату лиги, 83 одсто, Челси има и када су у питању успешних стартова на противничке играче. Плавци држе прво место и по проценту шутева који завршавају у оквиру противничког гола, јер сваки други ударац заврши тамо где му је и место. Челси има и најбољу реализацију у лиги, јер његови играчи сваку четврту шансу претварају у гол.

Идемо даље. За екипу Жозе Муриња игра и тренутно најбољег асистента у лиги, Сеска Фабрегаса који је наместио четири гола саиграчима. Дисциплина је такође важна у Мурињовој екипи, па тако још нико од играча није зарадио црвени картон у Лиги шампиона.

Одбрана је увек била важан сегмент игре Мурињових тимова, а ове сезоне Челсијева је друга у Премијер лиги са 11 примљених погодака. Испред ње налази се само Саутемптон са шест голова. У Лиги шампиона Челсијева одбрана такође игра веома добро, па је примила три гола до сада.

Плавци су до сада у Лиги шампиона на пет утакмица дали 14 голова, што их чини другом најефикаснијом екипом у овом такмичењу, а само је Мурињов бивши клуб Порто тренутно ефикаснији.

Ове сезоне, као и претходних, Челси са капитенском траком на руци предводи Џон Тери који је у уторак увече против Шалкеа постигао 58 гол у дресу лондонског клуба, а када се узме у обзир да је дефанзивац, овај успех додатно добија на значају.

Челси тренутно има шест бодова више од другопласираног тима Премијер лиге, Саутемптона, а велики допринос фантастичним партијама Плаваца дају и српски репрезентативци Немања Матић и Бранислав Ивановић.

Овако ствари изгледају данас, крајем новембра. Очигледно Челси нема намеру да се заустави, а за очекивати је да ове цифре, ако Плави наставе истим ритмом, буду још боље на пролеће. а да их на крају испрате и пехари.

Коментари / 0

Оставите коментар