Evo zašto je Čelsi najbolji!

Čelsi dominira na samo na terenu ove sezone, već i po svim statističkim parametrima u Premijer ligi i Ligi šampiona.

Fudbal 26.11.2014 | 23:10
Evo zašto je Čelsi najbolji!

Čelsi ove sezone dominira na svim frontovima. Trener Žoze Murinjo uspeo je da složi sve kockice onako kako je želeo i mnogi već sada tvrde da nije pitanje da li će na proleće Čelsi osvojiti neki trofej, već koliko pehara će da stigne na Stamford Bridž.

Ono što navijači Čelsija mogu da vide ove sezone je dobra i atraktivna igra, a sve brojke i statistika takođe su na strani Murinjovih moćnih Plavaca.

Čelsi je u prvih 12 kola Premijer lige postigao 30 golova, odnosno u proseku 2,5 po utakmici i po tome je ubedljivo najbolji tim u šampionatu. Drugo mesto, sa 24 pogotka dele Sautempton i Mančester Siti.

Plavci su prvi i po procentu uspešnih dodavanja, što u njihovim slučaju iznosi 78 odsto. Naravno, u ovom segmentu dominiraju asovi kao što su Eden Azar, Oskar i Sesk Fabregas. Zato i nije čudo što Dijego Kosta trese mreže kao od šale. Dao ih je 11 na 14 mečeva ove sezone.

Najbolji procenatu ligi, 83 odsto, Čelsi ima i kada su u pitanju uspešnih startova na protivničke igrače. Plavci drže prvo mesto i po procentu šuteva koji završavaju u okviru protivničkog gola, jer svaki drugi udarac završi tamo gde mu je i mesto. Čelsi ima i najbolju realizaciju u ligi, jer njegovi igrači svaku četvrtu šansu pretvaraju u gol.

Idemo dalje. Za ekipu Žoze Murinja igra i trenutno najboljeg asistenta u ligi, Seska Fabregasa koji je namestio četiri gola saigračima. Disciplina je takođe važna u Murinjovoj ekipi, pa tako još niko od igrača nije zaradio crveni karton u Ligi šampiona.

Odbrana je uvek bila važan segment igre Murinjovih timova, a ove sezone Čelsijeva je druga u Premijer ligi sa 11 primljenih pogodaka. Ispred nje nalazi se samo Sautempton sa šest golova. U Ligi šampiona Čelsijeva odbrana takođe igra veoma dobro, pa je primila tri gola do sada.

Plavci su do sada u Ligi šampiona na pet utakmica dali 14 golova, što ih čini drugom najefikasnijom ekipom u ovom takmičenju, a samo je Murinjov bivši klub Porto trenutno efikasniji.

Ove sezone, kao i prethodnih, Čelsi sa kapitenskom trakom na ruci predvodi Džon Teri koji je u utorak uveče protiv Šalkea postigao 58 gol u dresu londonskog kluba, a kada se uzme u obzir da je defanzivac, ovaj uspeh dodatno dobija na značaju.

Čelsi trenutno ima šest bodova više od drugoplasiranog tima Premijer lige, Sautemptona, a veliki doprinos fantastičnim partijama Plavaca daju i srpski reprezentativci Nemanja Matić i Branislav Ivanović.

Ovako stvari izgledaju danas, krajem novembra. Očigledno Čelsi nema nameru da se zaustavi, a za očekivati je da ove cifre, ako Plavi nastave istim ritmom, budu još bolje na proleće. a da ih na kraju isprate i pehari.

Komentari / 0

Ostavite komentar