У источној Европи биће стационирано 150 америчких тенкова

Америчка војска планира да наредне године стационира око 150 тенкова и других оклопних возила у источној Европи, рекао је амерички генерал Бен Хоџис.

Свијет 26.11.2014 | 20:24
У источној Европи биће стационирано 150 америчких тенкова

"Војници који дођу учествоваће у обуци и они ће се вратити, али ће опрема остати", рекао је Хоџис у интервјуу агенцији АФП.Овај потез САД је дио операције "Атлантска ријешеност", чији је циљ да се обезбиједи помоћ оним савезницима који су "најближи руској пријетњи", рекао је он.

АФП подсјећа да ће амерички војници учествовати у заједничким војним вјежбама са савезницама у НАТО-у.Од ове јесени, близу 50 тенкова "М1 абрамс" и борбених возила "бредли" стационирано је у Летонији и Пољској, подсјећа руска агенција "Спутњик".

Хоџис је рекао да САД планирају да прегрупишу још око 100 тенкова у Њемачкој ради заједничких војних вјежби са НАТО партнерима.

"Размотрићу различите опције које ће укључити дистрибуцију ове опреме у мањим формацијама, у величини чете или батаљона, можда у региону Балтика, Пољској, Румунији и Бугарској", рекао је он.Раније ове године, око 600 чланова америчког војног особља стигло је у пољски град Малборк.САД имају око 29.000 припадника војног особља стално распоређених у Њемачкој, Италији и Белгији, а тај број ће се повећавати јер Пентагон инсистира на слању већег броја војника у источну Европу због наводне руске пријетње

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

игор

26.11.2014 20:31

Па стварно докле висе ових американаца даце тенкове да се народ убија, него треба њима забранити улаз у европу нека се они играју са својим тенковима у америци. Свагдје би да гурају свој нос, није ни цудно што их русија неволи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.11.2014 22:05

Опет ће опељешити јадне земље као што су почели Украјину. Гдје су им оне силно најављиване снаге за брзе интервенције? Неће они лично ништа предузимати јер би то било погубно него ће слати ову сићу коју ће Руси развалити. Русија је њима само изговор за профитирање ових јадних и глупих земаља али док је оваца биће и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.11.2014 15:37

Могу да ставе себи у д..е њихових пар тенкова,али америцка индустрија мора да повеца извоз војне технике па зато им је изговор Русија добро досао,а ови мајмуни из Еу невиде даље од свог носа

ОДГОВОРИТЕ