U istočnoj Evropi biće stacionirano 150 američkih tenkova

Američka vojska planira da naredne godine stacionira oko 150 tenkova i drugih oklopnih vozila u istočnoj Evropi, rekao je američki general Ben Hodžis.

Svijet 26.11.2014 | 20:24
U istočnoj Evropi biće stacionirano 150 američkih tenkova

"Vojnici koji dođu učestvovaće u obuci i oni će se vratiti, ali će oprema ostati", rekao je Hodžis u intervjuu agenciji AFP.Ovaj potez SAD je dio operacije "Atlantska riješenost", čiji je cilj da se obezbijedi pomoć onim saveznicima koji su "najbliži ruskoj prijetnji", rekao je on.

AFP podsjeća da će američki vojnici učestvovati u zajedničkim vojnim vježbama sa saveznicama u NATO-u.Od ove jeseni, blizu 50 tenkova "M1 abrams" i borbenih vozila "bredli" stacionirano je u Letoniji i Poljskoj, podsjeća ruska agencija "Sputnjik".

Hodžis je rekao da SAD planiraju da pregrupišu još oko 100 tenkova u NJemačkoj radi zajedničkih vojnih vježbi sa NATO partnerima.

"Razmotriću različite opcije koje će uključiti distribuciju ove opreme u manjim formacijama, u veličini čete ili bataljona, možda u regionu Baltika, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj", rekao je on.Ranije ove godine, oko 600 članova američkog vojnog osoblja stiglo je u poljski grad Malbork.SAD imaju oko 29.000 pripadnika vojnog osoblja stalno raspoređenih u NJemačkoj, Italiji i Belgiji, a taj broj će se povećavati jer Pentagon insistira na slanju većeg broja vojnika u istočnu Evropu zbog navodne ruske prijetnje

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

igor

26.11.2014 20:31

Pa stvarno dokle vise ovih amerikanaca dace tenkove da se narod ubija, nego treba njima zabraniti ulaz u evropu neka se oni igraju sa svojim tenkovima u americi. Svagdje bi da guraju svoj nos, nije ni cudno što ih rusija nevoli

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.11.2014 22:05

Opet će opelješiti jadne zemlje kao što su počeli Ukrajinu. Gdje su im one silno najavljivane snage za brze intervencije? Neće oni lično ništa preduzimati jer bi to bilo pogubno nego će slati ovu siću koju će Rusi razvaliti. Rusija je njima samo izgovor za profitiranje ovih jadnih i glupih zemalja ali dok je ovaca biće i vune.

ODGOVORITE
Name

Md

27.11.2014 15:37

Mogu da stave sebi u d..e njihovih par tenkova,ali americka industrija mora da poveca izvoz vojne tehnike pa zato im je izgovor Rusija dobro dosao,a ovi majmuni iz Eu nevide dalje od svog nosa

ODGOVORITE