Фрајбург добија нови стадион

Градско веће Фрајбурга одобрило је изградњу новог стадиона за СЦ Фрајбург.

Фудбал 26.11.2014 | 15:10
Фрајбург добија нови стадион

Трошкови изградње стадиона за баденског бундеслигаша процењују се на 70 милиона евра.

Нови стадион примаће 35.000 гледалаца, једанаест хиљада више од садашњег, а поред њега биће паркинг места за 2000 аутомобила.

Коначну одлуку донеће грађани Фрајбурга на референдуму 1. фебруара следеће године. Уколико одговор буде позитиван стадион би требало да буде готово 2020. године.

Комплетан комплекс смештен у Волфсвинкелу на северозападном крају града (садашњи Драјзам стадион смештен је на истоку, уз истоимену реку) коштаће 108 милиона евра.

По договору клуб се обавезао да сваке године плаћа текуће трошкове стадиона, а у ту сврху издвајаће 3-8 милиона евра по сезони када игра у прволигашкој конкуренцији, а 2.5 милиона ако испадне у други ранг.

Фрајбург је члан елитног немачког ранга непрекидно од 2009. године, а тренутно су четрнаести.

Иако еј један од најмањих клубова у лиги, Фрајбург је један од најуспешнијих примера развоја у Немачкој. Од када је покренуо академију (2001) одатле стиже добар део играча који наступају за сениорски тим, а у академију се улаже 6 милиона евра годишње, приближно 10 посто годишњих прихода.

Концепт је довођење дечака из целог региона око Шварцвалда и смештање у посебно одабране породице (ове године доведена нова 22 дечака). У топ 5 лига само четири екипе имају у саставу већи проценат играча из сопствене академије (Барселона, Билбао, Сосиједад, Лион). Сви добијају исту стипендију (250 евра) све док не дођу бар до Б тима.

Најталентованији међу њима бивају продати, као Матијас Гинтер, који се после СП 2014 преселио у Дортмунд за суму процењену на 10 милиона евра. Фрајбург не плаћа играче толико - један од клупских челника проценио је да је клупски лимит око 4 милиона евра, колико је плаћен Адмир Мехмеди.

Упркос малом буџету Фрајбург по правилу избегава борбу за опстанак, а претпрошле сезоне био је пети, испустивши место у ЛШ у последњем колу.

Коментари / 0

Оставите коментар