Frajburg dobija novi stadion

Gradsko veće Frajburga odobrilo je izgradnju novog stadiona za SC Frajburg.

Fudbal 26.11.2014 | 15:10
Frajburg dobija novi stadion

Troškovi izgradnje stadiona za badenskog bundesligaša procenjuju se na 70 miliona evra.

Novi stadion primaće 35.000 gledalaca, jedanaest hiljada više od sadašnjeg, a pored njega biće parking mesta za 2000 automobila.

Konačnu odluku doneće građani Frajburga na referendumu 1. februara sledeće godine. Ukoliko odgovor bude pozitivan stadion bi trebalo da bude gotovo 2020. godine.

Kompletan kompleks smešten u Volfsvinkelu na severozapadnom kraju grada (sadašnji Drajzam stadion smešten je na istoku, uz istoimenu reku) koštaće 108 miliona evra.

Po dogovoru klub se obavezao da svake godine plaća tekuće troškove stadiona, a u tu svrhu izdvajaće 3-8 miliona evra po sezoni kada igra u prvoligaškoj konkurenciji, a 2.5 miliona ako ispadne u drugi rang.

Frajburg je član elitnog nemačkog ranga neprekidno od 2009. godine, a trenutno su četrnaesti.

Iako ej jedan od najmanjih klubova u ligi, Frajburg je jedan od najuspešnijih primera razvoja u Nemačkoj. Od kada je pokrenuo akademiju (2001) odatle stiže dobar deo igrača koji nastupaju za seniorski tim, a u akademiju se ulaže 6 miliona evra godišnje, približno 10 posto godišnjih prihoda.

Koncept je dovođenje dečaka iz celog regiona oko Švarcvalda i smeštanje u posebno odabrane porodice (ove godine dovedena nova 22 dečaka). U top 5 liga samo četiri ekipe imaju u sastavu veći procenat igrača iz sopstvene akademije (Barselona, Bilbao, Sosijedad, Lion). Svi dobijaju istu stipendiju (250 evra) sve dok ne dođu bar do B tima.

Najtalentovaniji među njima bivaju prodati, kao Matijas Ginter, koji se posle SP 2014 preselio u Dortmund za sumu procenjenu na 10 miliona evra. Frajburg ne plaća igrače toliko - jedan od klupskih čelnika procenio je da je klupski limit oko 4 miliona evra, koliko je plaćen Admir Mehmedi.

Uprkos malom budžetu Frajburg po pravilu izbegava borbu za opstanak, a pretprošle sezone bio je peti, ispustivši mesto u LŠ u poslednjem kolu.

Komentari / 0

Ostavite komentar