Одлазе на боловање да би радили на њиви

Фонду здравственог осигурања РС ове године 32 послодавца поднијела су захтјеве за провјеру боловања за 138 радника, а у пет случајева је откривено да нису била у складу са прописима.

Република Српска 26.11.2014 | 13:51
Одлазе на боловање да би радили на њиви

У Фонду здравства РС су истакли да спорна боловања нису била у складу са правилником о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад. Како су нагласили у Фонду, у већини случајева осигураници нису благовремено упућивани на првостепену комисију за оцјену боловања или су трајала дуже него што је то предвиђено критеријумима за одређену дијагнозу.- Ове године се у Српској на боловању мјесечно налазило близу 9.000 радника - казали су у Фонду и додали да су их боловања дужа од 30 дана коштала око 7,2 милиона марака.Истакли су да је лани било 39 послодаваца који су сумњали у оправданост боловања својих радника, па су због тога затражили провјере у 136 случајева.- Фонд контролише оправданост боловања у домовима здравља чији су их љекари прописали. По потреби се контактира и пацијент, прави извјештај о контроли и затим обавјештава послодавац - објаснили су у Фонду здравства.Предсједник Уније послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да радници често варају послодавце. Он је казао да је неопходно строже кажњавати љекаре, али и раднике како би се смањио број одсуствовања са посла због наводних болести. Истакао је да све запослене који лажирају боловања треба казнити отказом или предотказом, односно одузимањем по 30 одсто од три плате чим се врате на посао.- Фирме треба да формирају комисије које би излазиле на лице мјеста и ухватиле све оне који често знају да обављају неке друге послове док су на боловању. Такви случајеви се одмах морају пријавити надлежним органима - рекао је Згоњанин и додао да радницима који су стварно болесни треба омогућити боловање и лијечење по најповољнијим условима.Згоњанин је навео да су имали разних случајева злоупотреба боловања.

Каже да се дешавало да радници за вријеме боловања постављају плочице у кући, раде на њиви, сијеку дрва, а на посао долазе како би се одморили.- Имали смо случај да је један човјек радио 18 година и сваке године би седам до осам мјесеци био на боловању. Када би тај период боловања истекао, он би се враћао на посао на два-три мјесеца и то само да би добио регрес. То се мора искоријенити - казао је Згоњанин.

У Савезу синдиката РС истакли су да послодавац има право да провјери неопходност боловања, те тврде да радници у Српској нису ни здравствено способни да раде два посла.

У Фонду здравственог осигурања РС подсјећају да осигураници имају право на боловање до 15 дана у току календарске године због његе члана уже породице млађег од 15 година.За чланове породице старије од 15 година осигураници имају право на боловање до седам дана.

У случајевима тешких обољења осигураник има право на боловање дужине четири мјесеца у току календарске године.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

баја

26.11.2014 15:36

А сто радници не примају плате и сто им није уплацено пензионо и социјално то нико не контролисе...

ОДГОВОРИТЕ