Odlaze na bolovanje da bi radili na njivi

Fondu zdravstvenog osiguranja RS ove godine 32 poslodavca podnijela su zahtjeve za provjeru bolovanja za 138 radnika, a u pet slučajeva je otkriveno da nisu bila u skladu sa propisima.

Republika Srpska 26.11.2014 | 13:51
Odlaze na bolovanje da bi radili na njivi

U Fondu zdravstva RS su istakli da sporna bolovanja nisu bila u skladu sa pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Kako su naglasili u Fondu, u većini slučajeva osiguranici nisu blagovremeno upućivani na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja ili su trajala duže nego što je to predviđeno kriterijumima za određenu dijagnozu.- Ove godine se u Srpskoj na bolovanju mjesečno nalazilo blizu 9.000 radnika - kazali su u Fondu i dodali da su ih bolovanja duža od 30 dana koštala oko 7,2 miliona maraka.Istakli su da je lani bilo 39 poslodavaca koji su sumnjali u opravdanost bolovanja svojih radnika, pa su zbog toga zatražili provjere u 136 slučajeva.- Fond kontroliše opravdanost bolovanja u domovima zdravlja čiji su ih ljekari propisali. Po potrebi se kontaktira i pacijent, pravi izvještaj o kontroli i zatim obavještava poslodavac - objasnili su u Fondu zdravstva.Predsjednik Unije poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da radnici često varaju poslodavce. On je kazao da je neophodno strože kažnjavati ljekare, ali i radnike kako bi se smanjio broj odsustvovanja sa posla zbog navodnih bolesti. Istakao je da sve zaposlene koji lažiraju bolovanja treba kazniti otkazom ili predotkazom, odnosno oduzimanjem po 30 odsto od tri plate čim se vrate na posao.- Firme treba da formiraju komisije koje bi izlazile na lice mjesta i uhvatile sve one koji često znaju da obavljaju neke druge poslove dok su na bolovanju. Takvi slučajevi se odmah moraju prijaviti nadležnim organima - rekao je Zgonjanin i dodao da radnicima koji su stvarno bolesni treba omogućiti bolovanje i liječenje po najpovoljnijim uslovima.Zgonjanin je naveo da su imali raznih slučajeva zloupotreba bolovanja.

Kaže da se dešavalo da radnici za vrijeme bolovanja postavljaju pločice u kući, rade na njivi, sijeku drva, a na posao dolaze kako bi se odmorili.- Imali smo slučaj da je jedan čovjek radio 18 godina i svake godine bi sedam do osam mjeseci bio na bolovanju. Kada bi taj period bolovanja istekao, on bi se vraćao na posao na dva-tri mjeseca i to samo da bi dobio regres. To se mora iskorijeniti - kazao je Zgonjanin.

U Savezu sindikata RS istakli su da poslodavac ima pravo da provjeri neophodnost bolovanja, te tvrde da radnici u Srpskoj nisu ni zdravstveno sposobni da rade dva posla.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da osiguranici imaju pravo na bolovanje do 15 dana u toku kalendarske godine zbog njege člana uže porodice mlađeg od 15 godina.Za članove porodice starije od 15 godina osiguranici imaju pravo na bolovanje do sedam dana.

U slučajevima teških oboljenja osiguranik ima pravo na bolovanje dužine četiri mjeseca u toku kalendarske godine.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

baja

26.11.2014 15:36

A sto radnici ne primaju plate i sto im nije uplaceno penziono i socijalno to niko ne kontrolise...

ODGOVORITE