Протести се шире Америком

Другог дана немира у САД након одлуке да се полицајац који је убио црног тинејџера у Фергусону не оптужи, протести су се проширили на више од 170 градова.

Свијет 26.11.2014 | 07:41
Протести се шире Америком

Најврелија је атмосфера у Фергусону, где су током ноћи власти послале још 2.200 припадника Националне гарде. Ипак, то није помогло да се ситуација смири.

Гарда гас маскама и опремом за разбијање демонстрација прави кордоне по улицама, а испред градске скупштине је дошло до још једног директног сукоба са демонстрантима који су запалили полицијско возило.

Полиција користи сузавац, а по први пут су на улицама и полицијски пси. Објављено је да "свако ко је на улицама може бити ухапшен", а у потери за демонстрантима по споредним улицама помаже и један хеликоптер.

На друштвеним мрежама постоје наводи да је другог дана протеста ухапшено више десетина људи, али последња званична објава датира од јуче, када је ухапшено 80 особа.

Како јавља ББЦ, на улицама градова широм САД марширају хиљаде људи, а у Денверу и Портланду је полиција користила сузавац како би их растерала.

У Њујорку је полиција саопштила да "оставља простор демонстрантима да дишу".

"Све док нису насилни и док не чине радње које стварају немир и страх и док нема вандализма, радићемо са њима, како бисмо им обезбедили право да демонстрирају", рекао је комесар полиције Вилијам Братон.

ЦНН пише да се протести шире од обале до обале и да су људи на улицама Лос Анђелеса, Њујорка, Вашингтона, Чикага и других градова, као и да у неким има и нереда, пљачкања и сукоба са полицијом.

Иначе, гнев демонстраната продубила је изјава полицајца, због ког су избили немири када је са 12 метака убио осамнаестогодишњег Афроамериканца Мајкла Брауна. Полицајац Дарен Вилсон је рекао да му је жао због изгубљеног живота, али да му је савест чиста.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

26.11.2014 10:18

Полицајац је поступио по закону а он очито није био упознан законом па је изгубио живот протестују они нерадници користе то За пљачку али сврстаће они то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.11.2014 13:33

Заиграла мечка и пред њиховим вратима.

ОДГОВОРИТЕ