Protesti se šire Amerikom

Drugog dana nemira u SAD nakon odluke da se policajac koji je ubio crnog tinejdžera u Fergusonu ne optuži, protesti su se proširili na više od 170 gradova.

Svijet 26.11.2014 | 07:41
Protesti se šire Amerikom

Najvrelija je atmosfera u Fergusonu, gde su tokom noći vlasti poslale još 2.200 pripadnika Nacionalne garde. Ipak, to nije pomoglo da se situacija smiri.

Garda gas maskama i opremom za razbijanje demonstracija pravi kordone po ulicama, a ispred gradske skupštine je došlo do još jednog direktnog sukoba sa demonstrantima koji su zapalili policijsko vozilo.

Policija koristi suzavac, a po prvi put su na ulicama i policijski psi. Objavljeno je da "svako ko je na ulicama može biti uhapšen", a u poteri za demonstrantima po sporednim ulicama pomaže i jedan helikopter.

Na društvenim mrežama postoje navodi da je drugog dana protesta uhapšeno više desetina ljudi, ali poslednja zvanična objava datira od juče, kada je uhapšeno 80 osoba.

Kako javlja BBC, na ulicama gradova širom SAD marširaju hiljade ljudi, a u Denveru i Portlandu je policija koristila suzavac kako bi ih rasterala.

U Njujorku je policija saopštila da "ostavlja prostor demonstrantima da dišu".

"Sve dok nisu nasilni i dok ne čine radnje koje stvaraju nemir i strah i dok nema vandalizma, radićemo sa njima, kako bismo im obezbedili pravo da demonstriraju", rekao je komesar policije Vilijam Braton.

CNN piše da se protesti šire od obale do obale i da su ljudi na ulicama Los Anđelesa, Njujorka, Vašingtona, Čikaga i drugih gradova, kao i da u nekim ima i nereda, pljačkanja i sukoba sa policijom.

Inače, gnev demonstranata produbila je izjava policajca, zbog kog su izbili nemiri kada je sa 12 metaka ubio osamnaestogodišnjeg Afroamerikanca Majkla Brauna. Policajac Daren Vilson je rekao da mu je žao zbog izgubljenog života, ali da mu je savest čista.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

26.11.2014 11:18

Policajac je postupio po zakonu a on očito nije bio upoznan zakonom pa je izgubio život protestuju oni neradnici koriste to Za pljačku ali svrstaće oni to

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.11.2014 14:33

Zaigrala mečka i pred njihovim vratima.

ODGOVORITE