Свака трећа жена жртва је насиља

25. новембар је Свјетски дан елиминације насиља над женама, које су још увијек најчешће жртве насиља. Светска здравствена организација прогласила је насиље над женама епидемијом и да се ради о медицинском проблему већ би било проглашено ванредно стање.

Босна и Херцеговина 26.11.2014 | 09:31
Свака трећа жена жртва је насиља

Према најновијим истраживањима једна од три жене широм свијета је на мети сексуалног или физичког насиља - најчешће од мужа или мушког партнера.

Прича о жени као слабијем полу који је сву снагу јачег осјетио буквално на својој кожи, не постоји само у извјештајима Завода за статистику и резултатима истраживања које проводе разна удружења. 

Свако насиље у себи садржи потребу за контролом а као насиље над женама, манифестује се кроз психичко, физичко, економско и сексуално насиље.

Жене које су реаговале на први шамар и не траже помоћ јер су у стању да рјеше проблем саме, у надлежне службе углавном долазе оне које су годинама трпјеле насиље.

Жена која остави мужа насилника од Центра за социјални рад добије мјесечну помоћ у износу од 120 КМ.

У ЦЈБ Бијељина, од почетка године су регистрована 233 мушкарца која су вршила насиље над женама.

Према закону о насиљу у породици новчана казна за починиоца износи од 300 - 7500 КМ. Тај податак, економска зависност жене од мужа који казну за злостављање плаћа из заједничког новчаника, затвара цијелу ову причу у зачаран круг пријављивања, несналажења и враћања насилнику.

Само најхрабрије остану истрајне у борби након које престају бити слабији пол.

(БН ТВ)

 

Коментари / 0

Оставите коментар