Svaka treća žena žrtva je nasilja

25. novembar je Svjetski dan eliminacije nasilja nad ženama, koje su još uvijek najčešće žrtve nasilja. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nasilje nad ženama epidemijom i da se radi o medicinskom problemu već bi bilo proglašeno vanredno stanje.

Bosna i Hercegovina 26.11.2014 | 09:31
Svaka treća žena žrtva je nasilja

Prema najnovijim istraživanjima jedna od tri žene širom svijeta je na meti seksualnog ili fizičkog nasilja - najčešće od muža ili muškog partnera.

Priča o ženi kao slabijem polu koji je svu snagu jačeg osjetio bukvalno na svojoj koži, ne postoji samo u izvještajima Zavoda za statistiku i rezultatima istraživanja koje provode razna udruženja. 

Svako nasilje u sebi sadrži potrebu za kontrolom a kao nasilje nad ženama, manifestuje se kroz psihičko, fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje.

Žene koje su reagovale na prvi šamar i ne traže pomoć jer su u stanju da rješe problem same, u nadležne službe uglavnom dolaze one koje su godinama trpjele nasilje.

Žena koja ostavi muža nasilnika od Centra za socijalni rad dobije mjesečnu pomoć u iznosu od 120 KM.

U CJB Bijeljina, od početka godine su registrovana 233 muškarca koja su vršila nasilje nad ženama.

Prema zakonu o nasilju u porodici novčana kazna za počinioca iznosi od 300 - 7500 KM. Taj podatak, ekonomska zavisnost žene od muža koji kaznu za zlostavljanje plaća iz zajedničkog novčanika, zatvara cijelu ovu priču u začaran krug prijavljivanja, nesnalaženja i vraćanja nasilniku.

Samo najhrabrije ostanu istrajne u borbi nakon koje prestaju biti slabiji pol.

(BN TV)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar