Руси лансирали "убицу сателита"?

Западни војни извори тврде да је Русија вратила у космос "убицу сателита", односно да је обновила програм од кога је одустала након завршетка "Хладног рата".

Свијет 25.11.2014 | 20:11
Руси лансирали "убицу сателита"?

Русија је у мају у орбиту лансирала мистериозан објекат чија сврха још није позната, а западни стручњаци за безбједност у свемиру прибојавају се могућности да је Москва реактивирала програм познат као
"Истребител спутников".

Према информацијама "Фајненшел тајмса", западне свемирске агенције већ дуго прате мистериозни објекат који је лансирала руска војска.

Објекат "2014-28Е", како се службено назива, лансиран је званично као "додатак комуникацијским сателитима `Родник`".

Његова сврха није позната Западу и могуће је да се ради о цивилном пројекту усисавања свемирског смећа или пуњења постојећих сателита.

Али, спекулације је побудила чињеница да Русија није објелоданила његово лансирање, као и необично кретање објекта.

Русија је након пада "жељезне завјесе" службено напустила програм антисателитског оружја "Истребител спутников".

Али, војни врх је и тада поручио како је спреман да га поново покрене у случају да односи са САД "захладе".

Олег Остапенко, командант руских свемирских снага, рекао је још 2010. године да Русија развија сателите за "инспекцију и напад".

"Било би чудно да свемир остане једино подручје на које војска није пружила своје прсте", каже амерички стручњак за безбједност у свемиру Патриција Луис.

Сајбер напади на сателите већ су стварност, истиче она, подсјећајући на недавни напад хакера повезаних са кинеском владом на амерички сателит који прати временске прилике.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гњиде

26.11.2014 06:02

Па незнају гњиде ни како се зове ово цудо ,камоли да га прате.То је глупаци дјавоља справа која це васе саталите онеспособити ,спалити и у виду пепела вам вратити тамо ко га је и поставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре гњиде

26.11.2014 08:43

Није битно што они не знају !

ОДГОВОРИТЕ