Од малих богиња до сада 282 обољела

У Бијељини су до сада пријављена 282 обољела од малих богиња, од тога 19 случајева у посљедња 24 часа, изјавио је Срни начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Зоран Дакић.

Република Српска 25.11.2014 | 13:54
Од малих богиња до сада 282 обољела

Епидемија малих богиња у Бијељини пријављена је 28. октобра, а након апела здравствених установа од тада је ванредно вакцинисано више од 500 лица млађих од 19 година.

Дакић подсјећа да је вакцинација против малих богиња, или морбила, најбоља заштита од овог заразног обољења.Према његовим ријечима, уз редовну вакцинацију дјеце, Дом здравља и даље апелује и очекује да се вакцинишу сви до 19 година који то нису урадили раније због било ког разлога.

Ова вакцина је бесплатна, а према процјени Дома здравља у бијељинској регији се за око 1.000 људи не зна да ли су вакцинисани против морбила.За 55 случајева шуге у граду који су пријављени од почетка године до сада Дакић каже да је уобичајен број у посљедњих десетак година.Према његовим ријечима, једна трећина обољелих од ове врло заразне болести су дјеца школског узраста.

Епидемиолог Дакић истиче да појава шуге нема епидемијски карактер јер је ријеч о спорадичним, одвојеним случајевима, а сви обољели и њихове породице су на вријеме започели медицински третман.

Коментари / 0

Оставите коментар