Od malih boginja do sada 282 oboljela

U Bijeljini su do sada prijavljena 282 oboljela od malih boginja, od toga 19 slučajeva u posljednja 24 časa, izjavio je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zoran Dakić.

Republika Srpska 25.11.2014 | 13:54
Od malih boginja do sada 282 oboljela

Epidemija malih boginja u Bijeljini prijavljena je 28. oktobra, a nakon apela zdravstvenih ustanova od tada je vanredno vakcinisano više od 500 lica mlađih od 19 godina.

Dakić podsjeća da je vakcinacija protiv malih boginja, ili morbila, najbolja zaštita od ovog zaraznog oboljenja.Prema njegovim riječima, uz redovnu vakcinaciju djece, Dom zdravlja i dalje apeluje i očekuje da se vakcinišu svi do 19 godina koji to nisu uradili ranije zbog bilo kog razloga.

Ova vakcina je besplatna, a prema procjeni Doma zdravlja u bijeljinskoj regiji se za oko 1.000 ljudi ne zna da li su vakcinisani protiv morbila.Za 55 slučajeva šuge u gradu koji su prijavljeni od početka godine do sada Dakić kaže da je uobičajen broj u posljednjih desetak godina.Prema njegovim riječima, jedna trećina oboljelih od ove vrlo zarazne bolesti su djeca školskog uzrasta.

Epidemiolog Dakić ističe da pojava šuge nema epidemijski karakter jer je riječ o sporadičnim, odvojenim slučajevima, a svi oboljeli i njihove porodice su na vrijeme započeli medicinski tretman.

Komentari / 0

Ostavite komentar