Осам услова ЕУ за Србију

Од пуне примене бриселских договора зависи када ће Европска унија отворити прва поглавља у преговорима са Србијом. Према сазнањима „Блица”, ЕУ има укупно осам захтева од Београда када је реч о Косову.

Србија 25.11.2014 | 08:03
Осам услова ЕУ за Србију

Очекују да се заврши израда нацрта статута Заједнице српских општина. Такође, траже да Београд проведе све што је договорено с Приштином на пољу телекомуникација, енергетике, изградње сталних административних прелаза. 

1.Нацрт статута Заједнице српских општина

2. Примена договора о телефонији - позивни број за Косово

3. Примена постигнутих договора о енергетици

4. Изградња сталних прелаза између Србије и Косова

5. Блокирање илегалних прелаза „због шверца“

6. Прихватање пасоша Косова на границама Србије

7.Учешће Приштине у свим облицима сарадње у региону

8. Регулисање Парка мира у северној Митровици 

Међу захтевима су и блокирање илегалних прелаза, прихватање косовских докумената на прелазима с иностранством, пуно укључивање Косова у регионалну сарадњу. Ту спада и регулисање Парка мира у северној Косовској Митровици, којем се противи Приштина. 

Властима у Београду је из ЕУ поручено да европски партнери нису задовољни степеном примене договора из Брисела. Иако су ови услови изнова поновљени српским властима, познати су и од раније. Пуно испуњавање Бриселског споразума посебно је важно Немачкој.

Власти у Берлину, и влада канцеларке Ангеле Меркел и парламентарци из Бундестага, сматрају да у преговорима ЕУ и Србије прво треба да се отвори поглавље 35, које се тиче Косова.

За отварање тог поглавља је, међутим, неопходно да се примењују до сада постигнути договори из дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан казао је да, иако Косово још нема владу, постоје ствари које Београд може сам да уради. Ваша влада добро зна шта треба и шта може да се уради и могу само да апелујем да се то уради и, у зависности од нивоа примене, ми ћемо наставити процес - изјавио је Хан приликом недавне посете Србији.

Западне званичнике изгледа да мало брине то што дијалог већ пола године стоји јер Косово нема нову владу.  

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дејан

25.11.2014 08:54

Па ове услове ако прихватимо онда нам више држава и не треба. Изградња прелаза са Косовом. То би било дефацто признање независности Косова. У Србији се о овоме баш ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

катастрофа од државе

25.11.2014 15:12

Само постављају услове, услове и услове. Мени није јасно што некад Р. Србија не постави неки услов ЕУ? Нпр: Да ли ви желите да видите Србију целовиту тј заједно са КиМ или не. Ако не желите онда немамо шта радити у ЕУ. Друго не могу да сватим да власти у Србији падају на уцене ЕУ, ако смо до сада били Ван Еу што не би смо и даље. А Србији ће кад тад бити постављено као услов за улазак признавање тзв Р. Косово што ће морати на референдум и народ ће одбити. За те године Србија може толико економски ојачати. Сви се плашимо као да ће нам опет неко санкције увести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

26.11.2014 04:05

Па ако је ико погледао Бриселски споразум, видио је да је двојац Сталнио и Олио (Вуцици и Дациц) потписао предају Косова и де фацто признање Републике Косово. Заједница опстина треба да буде у саставу Косова, полиција и у српским опстинама прима плату из Пристине, са пасосима Р Косово се уредно улази у Србију... Будимо реални, Косово је заврсена прица.

ОДГОВОРИТЕ