Osam uslova EU za Srbiju

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Prema saznanjima „Blica”, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu.

Srbija 25.11.2014 | 08:03
Osam uslova EU za Srbiju

Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd provede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza. 

1.Nacrt statuta Zajednice srpskih opština

2. Primena dogovora o telefoniji - pozivni broj za Kosovo

3. Primena postignutih dogovora o energetici

4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova

5. Blokiranje ilegalnih prelaza „zbog šverca“

6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije

7.Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu

8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici 

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština. 

Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i od ranije. Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj.

Vlasti u Berlinu, i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi. Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces - izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.

Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.  

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dejan

25.11.2014 08:54

Pa ove uslove ako prihvatimo onda nam više država i ne treba. Izgradnja prelaza sa Kosovom. To bi bilo defacto priznanje nezavisnosti Kosova. U Srbiji se o ovome baš ćuti.

ODGOVORITE
Name

катастрофа од државе

25.11.2014 15:12

Само постављају услове, услове и услове. Мени није јасно што некад Р. Србија не постави неки услов ЕУ? Нпр: Да ли ви желите да видите Србију целовиту тј заједно са КиМ или не. Ако не желите онда немамо шта радити у ЕУ. Друго не могу да сватим да власти у Србији падају на уцене ЕУ, ако смо до сада били Ван Еу што не би смо и даље. А Србији ће кад тад бити постављено као услов за улазак признавање тзв Р. Косово што ће морати на референдум и народ ће одбити. За те године Србија може толико економски ојачати. Сви се плашимо као да ће нам опет неко санкције увести.

ODGOVORITE
Name

Realno

26.11.2014 04:05

Pa ako je iko pogledao Briselski sporazum, vidio je da je dvojac Stalnio i Olio (Vucici i Dacic) potpisao predaju Kosova i de facto priznanje Republike Kosovo. Zajednica opstina treba da bude u sastavu Kosova, policija i u srpskim opstinama prima platu iz Pristine, sa pasosima R Kosovo se uredno ulazi u Srbiju... Budimo realni, Kosovo je zavrsena prica.

ODGOVORITE