Топао чај за ублажавање кашља

У свакој акутној вирусној инфекцији постоји фаза сувог надражајног кашља, јер вирус оштети епител дисајних путева.

Здравље 25.11.2014 | 07:47
Топао чај за ублажавање кашља

КАШАЉ је један од најчешћих проблема које пацијенти наводе током посете лекару. Међутим, многи не знају да је кашаљ само симптом, а да је узрок неко друго стање или обољење. Кашаљ може бити последица ослабљеног срца, алергије, пушења. Упоран кашаљ може бити последица вируса и инфекција.

- У свакој акутној вирусној инфекцији постоји фаза сувог надражајног кашља, јер вирус оштети епител дисајних путева, где се налазе и рецептори за кашаљ - објашњава др Владимир Жугић, пулмолог, начелник Службе за функционалну дијагностику плућа Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије. - Кашаљ који се тада јавља је одбрамбени и не треба да се спречава, јер он омогућава да се нагомилани вирус и секрет који се ствара избаце из организма.

После фазе сувог, надражајног, иритирајућег кашља, наступа фаза продуктивног кашља када дисајни путеви покушавају да разблаже концентрацију вируса тиме што луче секрет, одбрамбене ћелије хватају те вирусе и уништавају их.

- Овај кашаљ треба стимулисати - каже др Жугић. - Најбољи начин је да се узима довољно течности, два до три литра, а могу да помогну и сирупи који садрже биљне супстанце које размекшавају секрет. То нису лекови за искашљавање, него за размекшавање, елиминацију секрета. Бршљан је најбољи јер шири дисајне путеве и омогућава да се секрет лакше избаци.

1. МАЈЧИНА ДУШИЦА - Садржи обиље етарског уља и флавоноида и зато је погодна за лечење кашља и бронхитиса. За припрему чаја прелити кашику мајчине душице са 200 мл кључале воде, поклопити и после пола сата процедити. Засладити медом и пити три до четири пута дневно по једну шољау. Мајчина душица може да се користи и за инхалације, чиме се побољшава ефекат у терапији оболелих дисајних путева.

Напомена: стручњаци саветују да чај од ове биљке не треба кувати у отвореној посуди, јер садржи лако испариве лековите састојке који се кувањем у отвореном суду губе.

2. БЕЛИ СЛЕЗ - Корен је најлековитији део ове биљке. Садржи много скроба, слуз, пектин и сахарозу. Користи се против "сувог" кашља и за испирање грла и носа. Против сувог кашља уситњених 10 г корена треба прелити са 150 мл прокуване и охлађене воде. После два сата процедити и пити гутљај по гутљај.

3. ПОДБЕЛ - Лековите особине имају цветови и листови јер садрже слуз, етарско уље, инулин и фитостерол. Користи се да поспеши искашљавање, против кашља узрокованог различитим надражајима, за "омекшавање" слузи у бронхијама. За припремање напитка против кашља са 200 мл кључале воде прелити 1-2 кашичице подбела и одмах поклопити. Кад се прохлади, процедити и пити до три шоље дневно.

4. ЕУКАЛИПТУС - За блажи кашаљ помешати по две капи есенцијалних уља еукалиптуса и лимуна, и додати две кашике меда. Кашичицу мешавине ставити у пола чаше топле воде и лагано пити у гутљајима.

5. ЦРНИ ЛУК - Користи се да успори размножавање бактерија, да дезинфикује бронхије, против нагомилавања слузи у органима за дисање. Исецкати 2-3 главице црног лука и прелити медом да огрезне. Поклопити, а након пет сати промешати па сируп процедити кроз газу. Током дана узимати свака два сата по кашичицу сирупа док кашаљ не прође.

6. ПОМОРАНЏА - Једну поморанџу добро опрати и заједно са кором насецкати на ситне комадиће. Додати две кашике шећера и прелити са 100 мл воде. Кувати док се не згусне (око пола сата). Узимати по једну кашику сирупа сваки пут када наиђе напад сувог кашља.

7. БИБЕР - У лонче ставити десет зрна бибера, прелити водом и кувати док вода не уври до половине лончета. Процедити. Када се прохлади, додати кашику меда и пити у мањим гутљајима.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар